• Torkkelinkatu 2, 00500 Helsinki. Tel +358 9 825 31520

Tunnelmallinen kansanravintola, josta saa myös hyviä pizzoja

Suosikkipaikkojeni paljastaminen Kalliosta jatkuu, ja nyt vuorossa on jo lähes legendaksi muodostunut Mäkikupla. Hieman sivussa Sörnäisten kurvin hälinästä sijaitseva pizzeria on paikkansa ansainnut paikallisten mättöravintoloiden kastissa. Edulliset, herkulliset pizzat ja kotoisa tunnelma ovat nostaneet sen minun ja monen muun kalliolaisen suosioon.

Mäkikuplassa on puinen tupakkakoppi

Mäkikuplan tupakkakoppi on tyylikkään ajaton

Mäkikuplassa on erityistä tunnelmaa, siksi että se ei ole vain pelkkä pizzeria, eikä pelkkä olutpubikaan. Siellä törmää sellaiseen erikoisuuteen, että tuikitavalliset, toisilleen entuudestaan tuntemattomat suomalaiset keskustelevat keskenään – olkoonkin että se tapahtuu usein muutaman oluen voimasta. Päivän iltapäivälähdet löytyvät yleensä hyllystä, joten sinne voi mennä myös syömään yksinkin ja lukaista päivän lehdet samalla. Viikonloppuisin Mäkikupla tuppaa vaan olemaan niin täynnä, että rauhassa oleminen ei tahdo onnistua. Harvassa paikassa, varsinkaan pizzeriassa näkee enää tupakkakoppeja, sellainen löytyy vielä siis Mäkikuplasta.

Street Car-taulu San Fransiscosta

Smetana pizza

Smetana pizza on ehdoton suosikkini

Tilasin mieheni kanssa kaksi pizzaa – vanhat suosikit; smetanapizza ja pinaattipizza. Molemmat olivat hyviä, mutta ehdoton ykkönen oli smetanapizza. Rapea pohja ja syntisen rasvaiset päälliset saivat veden kielelle. Kebabliha, vihreä chili, sipuli, tomaatti, mozzarella ja smetana saivat makuhermot kutkuttelemaan. Makua oli riittämiin ja talon omaa chilikastiketta ei tarvittu (jota muuten suosittelen lämpimästi).

Pinato eli pinaattipizza

Pinato on erityisesti kasvissyöjien mieleen.

Toinen puolikas pizzaa oli talon tunnettu Pinato-pizza, jonka näen lähes aina jonkun lautasella asioidessani Mäkikuplassa. Pinato on asiallinen kasvispizza, joka koostuu pinaatista, parsakaalista, kesäkurpitsasta ja artisokan sydämestä. Tällä kertaa pinaattia oli hieman liikaa, mutta olipahan ainakin terveellistä. Tämä pizza on ehdoton kasvissyöjien suosikki ja aineksista innostuneena kokeilen tätä joskus tehdä kotonakin.

Mäkikupla

Mäkikuplaan voi tulla yksin tai porukassa.

Tämä pieni kalliolainen, rento kapakan ja pizzerian yhdistelmä on paikkansa ansainnut kalliolaisten sydämissä. Sanoisin Mäkikuplaa jopa kansanravintolaksi, koska missään en ole käynyt yhtä mielenkiintoisia keskusteluja ihan tavallisten ihmisten kanssa. Miinuspuolena  paikan usein epäsiistit pöydät. Omistajat ovat Aasian suunnalta tulleita siirtolaisia, mutta puhuvat sujuvasti suomea. ”Suomessa suomenkielellä” on asia, jota ainakin itse henkilökohtaisesti arvostan. Mäkikupla on lohtua ja turvaa herättävä paikka myös hieman erilaisille persoonille – paikassa on useimmiten tunne, että jokainen saa olla oma itsensä.

Reetta Angelvo

Reetta Angelvo Mäkikuplassa marraskuussa 2013

Kokonaisarvio 4/5 =****