Osa kuvien tuotteista saatu pr-näytteenä.

Taas jälleen koitti suvi suloinen ja gluteenittoman ruoan sekä terveellisen ruoan messut Lautasella, jonka Keliakialiitto järjesti nyt toista kertaa. Tänä vuonna messut keräsi ruhtinaalliset 32 000 kävijää.

Aloitetaanpas! Messukierrokseni alkoi Delhomen Bananito-brändin tiskiltä, jossa oli kaikki kolme tuotetta kauniista esillä ja maistiaisia messuvieraille tarjolla. Ne antoivatkin mukavasti hilihydraatti-potkua messuille. Herkullisimmilta ja teollisesti tuotettua karkkia terveellisempänä vaihtoehtona toimi tummalla suklaalla ja mantelilla kuorrutettu Bananito. Tuote ei sisällä mitään ylimääräisiä lisäaineita ja on täysin gluteeniton.

Seuraavaksi törmäsin Risentan tuotteisiin, joka on keskittynyt jo vuodesta 1940 terveysruokatuotteiden valmistamiseen. Risentan pisteellä maistatettiin riisikakkujen tapaisia linssikakkuja, jotka olivat kerrassaan herkullisia. Linssikakkujen päälle sopi erilaiset levitteet, juustot yms. Täytyy nyt mainita, että aiemmin ruotsalainen perheyritys on nyt osa Paulig-konsernia. Italialainen Rummo esitteli omia gluteenittomia pastojaan ja pastakastikkeitaan. Rummo valmistaa gluteenittomia pastoja, joiden koostumus säilyy hyvin keitettäessä, mutta minun makuun ne olivat liiankin al dente, joten keitin ne hieman ylikypsäksi.

Herkullisimmilta ja teollisesti tuotettua karkkia terveellisempänä vaihtoehtona toimi tummalla suklaalla ja mantelilla kuorrutettu Bananito.

Risentan pisteellä maistatettiin riisikakkujen tapaisia linssikakkuja, jotka olivat kerrassaan herkullisia.

Rummo valmistaa gluteenittomia pastoja, joiden koostumus säilyy hyvin keitettäessä, mutta minun makuun ne olivat liiankin al dente, joten keitin ne hieman ylikypsäksi.

Erilaiset sipsit ja snacksit olivat taas runsain määrin esillä ja niistä joitain mainitakseni ihastuin suunnattomasti Spiraali Peruna Oy:n Spriraali-tuoresipseihin. Erityisesti fressi bataatti-tuoresipsi teki vaikutuksen. Idea tuoresipsissä on, ettei se sisällä minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita ja se säilyy vain 30 vrk valmistuksesta. Sipsimarkkinoitaan vastikään Englantiin laajentanut suomalainen Real Snacks Oy esitteli uutta kaurasnacksia Oatis Italian Cheese Style, jonka maku oli parin sipsin jälkeen ”koukuttava”. Myös Suomen pienimmän kaupungin Kaskisen oma ylpeys Weekend Snacks tarjoili maukkaita hummus-, quinoa-, ja linssisipsejään. Sipsien kyytipojaksi sopi hyvin hittituote Puhdistamon Kombucha, joka on uusi, trendikäs tapa nauttia maitohappobakteereista. Sen tuotekehittelyssä on ollut mukana mm. rap-tähti Mikael Gabriel. Kombucha on ikivanha aasialainen teejuoma, josta fermentoimalla syntyy mikrobiomia hoitavia probiotteeja.

Erilaiset sipsit ja snacksit olivat taas runsain määrin esillä ja niistä joitain mainitakseni ihastuin suunnattomasti Spiraali Peruna Oy:n Spriraali-tuoresipseihin.

Sipsimarkkinoitaan vastikään Englantiin laajentanut suomalainen Real Snacks Oy esitteli uutta kaurasnacksia Oatis Italian Cheese Style, jonka maku oli parin sipsin jälkeen ”koukuttava”.

Sipsien kyytipojaksi sopi hyvin hittituote Puhdistamon Kombucha, joka on uusi, trendikäs tapa nauttia maitohappobakteereista.

Erilaisia Omega 3-6 rasvahappoja tarjoiltiin Hamppumaan osastolla, jossa messuvieraille maistatettiin hamppumehua, joka oli valmistettu Sanan CBD-A hamppumehukapseleista. Hampun terveysvaikutuksia tutkitaan nykyään hyvin paljon. Tutkimus on kiinnostunut mm. endokannabinoidjärjestelmän vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Niiden on todettu säätelevän mm. kipua, tulehduksia, ruokahalua ja unirytmiä. Hamppumaan kuorittu hamppunsiemen oli yllättävän mieto maultaan ja esim. 1 rkl aamupuuron joukkoon sisältää 93 % Omega 3 rasvahappojen päivätarpeesta.

Erilaisia Omega 3-6 rasvahappoja tarjoiltiin Hamppumaan osastolla, jossa messuvieraille maistatettiin hamppumehua, joka oli valmistettu Sanan hamppumehukapseleista.

Aamupuuron tai jogurtin lisuketta tarjoili myös täysin 100 % kotimaisuudella ratsastava Oy Linseed Protein Finland, joka maistatti Valo24h Paahdettu, rouhittu pellava-sarjaa. Kaikki sarjan tuotteet ovat koko tuotantoketjun kotimaisten toimijoiden käsissä. Pääraakaainetta, pellavaa viljelee kymmenet eri pellavanviljelijät Etelä-Pohjanmaalla. Pellavarouhe tunnetusti auttaa myös ummetukseen, ja moni käyttääkin pellavaa vaivaan päivittäin. Myös pellavarouhe-lusikallisella pystyy turvaamaan päivittäisen omega-rasvahappojen saannin.

Aamupuuron tai jogurtin lisuketta tarjoili myös täysin 100 % kotimaisuudella ratsastava Oy Linseed Protein Finland, joka maistatti Valo24h Paahdettu, rouhittu pellava-sarjaa.

Makeat mangoherkut vetivät puoleensa, sillä Planti esitteli uutta Mango-soijajogurttia, joka on täysin maidoton, gluteeniton, vähäsokerinen ja luomu ja sopii mainiosti aamupalalle puuron, myslin ja hedelmien lisukkeeksi. Superhedelmien joukkoon kuuluvaa mangoa esitteli myös Spices Chef Oy.n Alphonso Mango-soseella, joka oli biodynaamisesti viljeltyä.

Superhedelmien joukkoon kuuluvaa mangoa esitteli myös Spices Chef Oy.n Alphonso Mango-soseella, joka oli biodynaamisesti viljeltyä.

Viimeiseksi, mutta ei vähäiseksi tämän vuoden messukierrokseni päättyi Lakumesta Oy:n gluteeniton kauralaku esittelyyn, jossa kielen vei mennessään uutuustuote Kauralaku mansikka-valkosuklaalla, jonka maku oli suussasulavan pehmeä. Erikoislääkäri Jari Koskenpato luennoi perusteellisesti vatsaoireiden tutkimisesta ja yleisimpien vatsasairauksien oireista ja hoidosta. Hänen mukaansa paksusuolen vaivoista syöpien ja divertikkelien lisäksi paksusuolen toiminnalliset oireet lisääntyvät. Niistä IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen Suomessa, joka kymmenes kärsii siitä. Heti perään lavalle astuivat Hypo-koirat, jotka pystyvät diabeetikon hengityksestä haistamaan verensokerivaihtelut. Toinen mielenkiintoinen puhujavieras oli ruokaguruksikin mainittu Olli Posti, joka kertoili mm. kirjastaan Super Market Survival.

Viimeiseksi, mutta ei vähäiseksi tämän vuoden messukierrokseni päättyi Lakumesta Oy:n gluteeniton kauralaku esittelyyn, jossa kielen vei mennessään uutuustuote Kauralaku mansikka-valkosuklaalla.

Erikoislääkäri Jari Koskenpadon mukaan paksusuolen vaivoista syöpien ja divertikkelien lisäksi paksusuolen toiminnalliset oireet lisääntyvät.

Toinen mielenkiintoinen puhujavieras oli ruokaguruksikin mainittu Olli Posti, joka kertoili mm. kirjastaan Super Market Survival.

Hypo-koirat pystyvät diabeetikon hengityksestä haistamaan verensokerivaihtelut.