• Hernesaarenranta 4,
  • Helsinki, Suomi
  • Tel +358 9 61286550

Mielenkiintoista! Oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin ensimmäiset kuvat Löylystä ja sen rakennuttajista Jasper Pääkkösestä ja Antero Vartiasta. Uusi ja uljas ravintolarakennus Hernesaaren rannassa on Avanto Arkkitehdit Oy:n Ville Haran ja Anu Puustisen käsialaa. Rakennus on massiivinen, puinen ja hyvin suomalainen rakennus, joka noudattelee suomalaisen designin jatkumoa virtaviivaisina, avarina muotoina ja tyylittelyinä. Materiaalit ovat tarkkaan harkittuja ja koko Löyly-projekti on pitkän suunnittelutyön tulos. Ensimmäiset ajatukset yleisen saunan rakentamisesta Hernesaaren rantaan syntyivät jo vuosia sitten. Helsingin Kaupunki pyysi Avanto Arkkitehtejä tekemään ensimmäiset havaintokuvat jo yli viisi vuotta sitten. Yleisten saunojen perinne on helsinkiläisten kulttuuriperintöä aidoimmillaan. Nyt perinne on saanut Löylystä avantgardisten tiennäyttäjän. Aika näyttää elpyykö perinne ja tullaanko yleisiä saunoja näkemään Helsingissä yhä enemmän? Löylyn ravintolapuoli on erikseen, jota on lähtenyt operoimaan pitkän linjan ravintolatoimija Royal Ravintolat Oy.

Löylyn design

Uusi, uljas ravintola- ja saunarakennus on Avanto Arkkitehdit Oy:n Ville Haran ja Anu Puustisen käsialaa.

Lähdin testaamaan Löylyn lounaslistaa arkipäivänä. Hernesaaren rantaan pääsin bussilla nro 14, joka kulkee tihein vuorovälein. Bussipysäkki on aivan Löylyn oven edessä – tien toisella puolella. Myös turistien suosima Hop-on-Hop-off-bussi pysähtyy Löylyn vieressä. Terassi on Suomen suurin terassi 1600 m2 ja asiakaspaikkoja 900. Sisällä on 150 asiakaspaikkaa ja lisäksi on sauna-osaston 96 asiakaspaikkaa. Tullessani Löylyyn kahvila-ravintola ja ravintolan jättimäinen terassi oli lähes täynnä. Ruoka tilattiin ja maksettiin itsepalveluna tiskille ja juomat kannettiin pöytään itse. Ruokatilauksesta sai hälyttimen mukaan, joka piippasi, kun annos oli valmiina noudettavissa.

Löylyn terassi on valtava

Terassi on 1600 m2 pinta-alalla ja yli 900 asiakaspaikalla Suomen suurin.

Sisäravintola

Ravintolan sisällä on 150 asiakaspaikkaa.

Tilasin baarista juustohampurilaisen ja tiskiltä muikkuannoksen, jotka olivat jo noin vartissa valmiina. Muikkuannos koostui paistetuista muikuista, perunamuhennoksesta ja paistetusta, hyvin marinoidusta selleristä, jonka rinnalla oli aimo annos remoulade-kastiketta. Annos oli todella maukas ja onnistunut. En aiemmin tiennytkään, että selleri sopii niin hyvin muikun kaveriksi.

Löylyn ulkobaari

Löylyn ulkobaarista sai muun muassa juustohampurilaisia.

Paistetut muikut

Paistetut muikut, marinoidut sellerit, perunmuhennos ja remoulade kastike.

Juustohampurilainen oli todella herkullinen ja ihanan kotitekoisen makuinen. Välissä tomaattia ja salaattia, joiden päällä oli kunnon sämpylä. Päivän lounashinta oli kohtuullinen annosten kokoon ja laatuun nähden. Tosin hampurilainen olisi kaivannut kaveriksi esimerkiksi ranskalaiset tai salaatin. Nyt pelkkä hampurilainen saattaa jättää nälkäiseksi.

Juustohampurilainen

Juustohampurilainen oli ihanan kotitekoisen makuinen.

Jälkiruoaksi maistui Suomisen Maito Oy:n Jymy-jäätelö, joka noudattaa lähi-ja luomuruoka periaatteita. Luomumustikka ja -lakritsi jäätelön kanssa sopi hyvin kuppi cappuccinoa, joka tarjoiltiin reilusti mukista. Jäätelö maistui hyvin aurinkoisella terassilla laineiden liplattaessa vieressä. Muki oli oikeaoppisisti kuumennettu ja kahvi oli vielä ihanan kuumaa istuessani terassilla ja katsellessani meren ulapalle.

Jymy-jäätelö ja cappuccino

Jymyn luomujäätelö ja cappuccino maistui jälkiruoaksi.

Ruokailun jälkeen kiersin vielä kaikki terassit, joita löytyi aina kolmanteen kerrokseen asti. Kolmas terassikerros tarjosikin huikeat näköalat Eiran suuntaan ja merelle. Löylyn toisen kerrokseen voi parkkeerata vaikka ystävän kanssa makoilemaan löhösohville siemailemaan viiniä. Löyly on selvästikin tarkoitettu mukavaan vapaa-ajan viettoon. Rappusissa saa olla tarkkana ja ne eivät välttämättä sovellu liikuntaesteisille. Ensimmäiseen kerrokseen pääsee pyörätuolilla ja myös inva-wc löytyy. Vessat ovat sukupuolineutraalit eli käsien pesuutila on yhteinen ja wc-pöntöt ovat lukittavan oven takana. Olipa spn-vessoista mitä mieltä hyvänsä, niin itseäni käytännössä hieman häiritsi se, ettei käsien pesuu altaiden edessä ollut peilejä, vaan lasinäkymä terassille.

Löylyn toinen kerros

Löylyn löhösohvilla voi rentoutua vaikka ystävän kanssa.

Esteetön sisäänkäynti ja inva-wc

Inva-wc sijaitsi ensimmäisessä kerroksessa, jossa oli esteetön sisäänkäynti.

Itsepalvelu-periaatteella toimiva Löyly näyttää löytäneen niin kansan, kuin turistitkin. Ainut asia mitä jäin miettimään, vastaako Löyly vaativampaan turistimakuun ilman pöytiintarjoilu-aluetta? Etenkin varttuneempi väki on tottunut palveluun, jota monissa maissa pidetään itsestäänselvyytenä. Nuoria asia ei ehkä niin häiritse. Tällä hetkellä ainoastaan talvi-kaudella tarjoillaan pöytiin. Lounaalle olisin kaivannut myös jonkinlaista alkukeitto- ja salaattipöytää kylläisemmän olon saamiseksi.

Itsepalvelu

Itsepalvelu-periaatteella toimiva Löyly näyttää löytäneen niin kansan, kuin turistitkin.

Löylyn saunapuoli jäi nyt kokematta. Huomasin kuitenkin sivusilmällä iloisesti meressä polskivia ihmisiä, joten odotan innolla hetkeä päästä kokemaan Löylyn löylyt savusaunalla tai kertalämmitteisessä puusaunassa. Tässä kohtaa Löylyn ideoijille voi nostaa näkymätöntä hattua. Jättimäinen puusauna Hernesaaren rannassa on sopivan omaleimaista ja helsinkiläisyyttä aidoimmillaan.

Kokonaisarvio ****= 4/5 p.

Löyly hakee terassille pidennystä aukioloaikaan 02 asti. Asiaa mietitään 15.8 jälkeen uudelleen.

Löyly hakee terassille pidennystä aukioloaikaan 02 asti. Asiaa mietitään 15.8 taas, kun Avi:n ylitarkastaja palaa lomilta.

Löyly hakee pidennystä terassin aukioloaikaan – asiaa mietitään 15.8 jälkeen taas

Miten Löyly on otettu vastaan ja ovatko turistit löytäneet paikan, ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen, Royal Ravintolat Oy?

– Hyvin. Kyllä asiakkaita on riittänyt säästä huolimatta. Hiljaisinakin päivinä rakennuksesta ja palveluista kiinnostuneita asiakkaita on paljon ja kiireisinä päivinä jopa kolme tuhatta. Turisteja on käynyt tasaisesti eri maista – on käynyt eurooppalaisia, aasialaisia ja amerikkalaisia johtuen myös Hernesaareen pysähtyvistä risteilyaluksista.

Onko Löylyyn tulossa pöytiin tarjoilualue myös kesäisin?

– Mahdollisesti ensi kesänä, mutta varmaksi en osaa sanoa vielä. Otamme tästä kesästä paljon oppia ja kehitämme toimintaamme.

Onko saunaan tulossa alennusryhmiä?

– Tarkoitus on, että hinta on kaikille sama. Mahdollisesti tarjotaan kanta-asiakkaille kymmenen kerran korttia, jossa olisi pieni alennus, mutta mietimme asiaa kesän jälkeen. Toki on yhteistyökumppaneita kuten Visit Helsinki, joille on olemassa sopimushinnat.

Aiotteko hakea pidempää aukioloaikaa terassille?

– Terassin osalta kyllä toivomme pidennystä aukioloaikaan, koska nyt terassi täytyy sulkea kello 24. Toiveena olisi saada aukioloaika 02 asti. Viranomaiset varmasti korostavat alueen yhdenmukaisuutta, ja että kaikille olisi samat aukioloajat. Nyt päättävä ylitarkastaja Avista on kesälomalla ja palaa 15.8, jonka jälkeen asiaa mietitään taas.