• Messuaukio 1, PL 21,
  • 00521 Helsinki

Kahden vuoden välein järjestettävä Gastro Helsinki kokoaa yhteen majoitus- ja ravintola-alan ammattilaiset sekä alan B2B- ja jälleenmyyjät. Kävijöitä oli viidennes enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin alalla kärsittiin vielä koronan jälkiseuraamuksista ja Venäjän juuri alkaneesta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Messuilla järjestettiin myös ravintola-alan opiskelijoille suunnattu Mestarikoulu-kilpailu ja Kokkimaajoukkueen pop up -ravintola, joka tarjosi Olympia-menua olosuhteisiin nähden tyyriiseen 55 euron hintaan.

Sisään tullessa huomio kiinnittyi Moilasen pisteelle, jossa oli tarjolla gluteenittomia uutuuksia ja pöydät notkuvia makupaloja. Maistiaisena oli Moilas Snack Pizza Meat Feast, joka oli gluteeniton, vehnätön, laktoositon, soijaton, pähkinätön ja kananmunaton ja maistui silti maukkaalle. Lisäksi tarjolla oli ruisleipätyyppinen leipä ja kauraleipä – molemmat olivat gluteenittomia ja hyvin samanlaisia kuin gluteenia sisältävät tuotteet eli maistuvia ja tuoreen makuisia. Toinen pisteeltä löytynyt uutuus oli Eleplant-margariini, jonka maku jäljittelee voita, mutta se on täysin vegaaninen, eikä sisällä mitään eläinkunnan tuotteita. Molempia brändejä valmistetaan Suomessa.

Sisään tullessa huomio kiinnittyi Moilasen pisteelle, jossa oli tarjolla gluteenittomia uutuuksia ja pöydät notkuvia makupaloja.

Kespron ständillä riitti kuhinaa sillä sinne oli rakennettu hauska, japanilaisista ravintoloista tuttu ruokahihna, joka aktivoi vierailijoita seuraamaan ja maistelemaan hihnalla olevia ruokia. Hihnan takana kokit väsäsivät pieniä fine-dining-tyyppisiä herkullisia suupaloja; Crispy-Harry ja tillimajoneesia, karitsa-tatakia ja soijamirin-kastiketta, sieni-smörrebrödiä ja juustokreemia, valkoista parsaa ja miso-hollandaisea, maitosuklaa-ganachea ja suolattuja marjoja. Kotimaisuus oli hyvin huomioitu.

Matka jatkui Atrian näyttävälle pisteelle, jossa oli neljä eri tyyppistä suupalaa: Täytettyjä tötteröitä, jonka sisällä oli kananreisileikettä BBQ, koreamajoneesilla ja seesamilla sekä possunkasleria BBQ-kastikkeessa, pikkelöityä ananasta ja fenkolia. Pisteellä oltiin varauduttu tekemään 500 tötteröä, mutta heti ensimmäisenä päivänä meni 900. Plussaa oli pehmeä liha ja kiva esillepano, miinuksena hieman einesmaiset maut.

Kespron ständillä riitti kuhinaa sillä sinne oli rakennettu hauska, japanilaisista ravintoloista tuttu ruokahihna.

Atrian pisteellä maistiaisten menekki yllätti, sillä esim. kanatötteröitä meni 900 ensimmäisenä päivänä. Kokit ahkeroivat työssään.

Pizzanpaistajien MasterChef-kilpailusta tuttu Rami Oksanen kokkaili messuvieraille pizzaa. Nykyisin yhdeksän henkeä työllistävä vantaalainen yritys tekee monipuolista pizzan valmistukseen liittyvää toimintaa. Pisteellä oli rehti meininki ja asialle omistautuneet omistajat. Arlan suositulla ständillä tarjoiltiin juustotoasteja 3 eri juustolla. Mielenkiinnon herätti myös maustetut softikset: pistaasi- ja mustikka-softis. Tuli mieleen, että pitäisikö itsekin alkaa myymään kesäksi jäätelöä näillä uusilla ideoilla mitä pisteeltä sai? Ainakin joku kesätöitä vailla oleva nuori voisi tehdä niin.

Pizzanpaistajien MasterChef-kilpailusta tuttu Rami Oksanen kokkaili messuvieraille pizzaa.

Arlan maustetut softikset: pistaasi- ja mustikka-softis. Tuli mieleen, että pitäisikö itsekin alkaa myymään kesäksi jäätelöä näillä uusilla ideoilla mitä pisteeltä sai?

Kaskein marjalla oli pieni mutta marjaisa piste, jossa esiteltiin upouusia marja- ja mangovälipaloja, joissa korostui marjaisuus, kotimaisuus, maidottomuus ja gluteenittomuus. Marja-välipala muistutti hieman vispipuuroa. Esittelijä antoi maistaa myös tyrnimehua, joka on tunnettu korkeasta C-vitamiinipitoisuudesta ja erikoisesta, hieman happamasta mausta.

Messujen innovatiivisimmat kokemukset löytyivät Yonotonin pisteellä, jossa ensimmäisenä olin kompastua tarjoilijarobottiin. Esittelijä sai houkuteltua minut myös hyppäämään aikuisten pallomereen, jollainen heiltä kuulemma toimistolta löytyy. Palkinnoksi sain kasan karkkia. Yritys myy erilaisia automatisoituja kassaratkaisuja ravintoloihin. Keskusteluissa tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että ihmistä ei ihan vähään aikaan vielä onneksi ravintola-alalla korvata.

Kaskein marjalla oli pieni mutta marjaisa piste, jossa esiteltiin upouusia marja- ja mangovälipaloja, joissa korostui marjaisuus, kotimaisuus, maidottomuus ja gluteenittomuus.

Yllytyshulluna otin haasteen vastaan ja hyppäsin Yonotonin pallomereen. Carpe Diem!

Terveysjuomapuolella uutuuksia riitti uudehkoista yrityksistä kuten Ohakune Espoosta ja Villivedet Sykäräisen sydänmailta Keski-Pohjanmaalta. Ohakune on erikoistunut laadukkaisiin kombuchoihin ja artesaanilimonadeihin ja se sai alkunsa korona-karanteeni-aikana, kun yrityksen perustaja Matti Kukkonen oli jumissa Ohakunen kylässä Uudessa-Seelannissa. Villivesi-tuoteperhe on keskittynyt erilaisiin makuvichyihin ja -vesiin, jotka ovat viime vuosina nousseet trendinä ja sitä pyörittää pohjanmaalainen perheyritys. Molempien terveysjuomayritysten tuotteiden valmistus tapahtuu Suomessa, joten niiden kotimaisuusaste on korkea.

Ohakune on erikoistunut laadukkaisiin kombuchoihin ja artesaanilimonadeihin ja se sai alkunsa korona-karanteeni-aikana, kun yrityksen perustaja oli jumissa Ohakunen kylässä Uudessa-Seelannissa.

Villivedet on perheyritys Sykäräisen sydänmailta Keski-Pohjanmaalta.

Maininnan arvoista on myös Food Farmin hamppusiemen tuotteet, joista suosituimpia olivat hamppuproteiini, hamppuöljyt ja hamppujauhot- ja siemenet, joista voi valmistaa vaikka maukasta hamppunäkkäriä, jota olikin maistiaisina tarjolla. Hampun viljely Suomessa on ollut viime aikoina kovassa kasvussa sen kysynnän kasvun takia ja hamppua viljeleviä tiloja on jo yli 100. ”Enempikin hampputiloja voisi olla”, kerrottiin pisteeltä. Tänä vuonna 90-vuotisjuhla vuotta viettävä Mylläri taas esitteli uutta vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.

Lopetin ruokakierroksen Mondo Frescon pisteelle, joka on erikoistunut ravintoloille myytäviin premium-tuotteisiin. Makunystyröitä hieroi erityisesti La Rose Noiren artesaanisuklaat, joiden kaakaopavut kasvavat Filippiinien vulkaanisen alueen mineraalirikkaassa maaperässä. Pelkästään B2B-periaatteella toimivan yrityksen tuotteita ei toistaiseksi vielä kuluttajamarkkinoilla nähdä. Ravintoloiden cocktail-tilaisuuksissa heidän tuotteita saattaa bongata.

Makunystyröitä hieroi erityisesti La Rose Noiren artesaanisuklaat, joiden kaakaopavut kasvavat Filippiinien vulkaanisen alueen mineraalirikkaassa maaperässä.

Messupäivä loppui K18-alueella, jossa oli muutamia laadukkaita viinitukkureita maistattamassa viinejä sekä pari olutpanimoa olut- ja lonkerouutuuksien kanssa. Yllättäen alueella oli myös Mad Crockin edustaja esittelemässä energiajuomia. Ennen hyökkäyssotaa yrityksellä oli vientiä Venäjän lisäksi myös sen 10 alusmaahan. Viimeisen kahden vuoden aikana yrityksen Venäjän vientiä on korvattu viennillä muihin maihin, joita on noin 50. Juomat valmistetaan pääosin Hollannissa ja yrityksen pääkonttori on Suomessa. K18-alue oli huomattavasti pienempi kuin mitä se oli kaksi vuotta sitten. Syytä asialle ei selvinnyt. On yleisessä tiedossa, että ravintola-alan ahdinko jatkuu korkeiden elinkustannushintojen ja inflaation vallitessa. Esimerkiksi ravintoloitsija Sikke Sumari ilmoitti lopettavansa Tehtaankadun ravintolansa pari päivää sitten. Kilpailu ravintola-alalla on kovaa ja täytyy nostaa näkymätöntä hattua niille ravintoloitsijoille, jotka pysyvät kyydissä mukana. (Lähteet: GastroHelsinki 2024 tapahtuma ja gastrohelsinki.fi)

Ennen hyökkäyssotaa Mad Crock-yrityksellä oli vientiä Venäjän lisäksi myös sen 10 alusmaahan. Viimeisen kahden vuoden aikana yrityksen Venäjän vientiä on korvattu viennillä muihin maihin, joita on noin 50.