- Helsingin Messukeskus
- Messuaukio 1, PL 21,
- 00521 Helsinki
- Tel + 35840 450 3250
Gastro Helsinki -tapahtuma järjestettiin jo 13. kertaa Helsingin Messukeskuksessa 14.3. – 16.3.2018. Gastro Helsinki -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1994, ja sitä järjestetään joka toinen vuosi.
Nyt järjestetty tapahtuma oli laajin koko HoReCa-alan eli hotelli- ja ravintola-alan tavoittava tapahtuma, ja se keräsi näytteilleasettajia jo yli 300. Tarjonta oli valtava niin, että yksi päivä ei riittänyt koko tarjonnan selvittämiseen.
Ensimmäistä kertaa mukana oli myös useiden maiden suurlähetystöjen maaedustajia; mm. Viro, Itävalta, Espanja, Portugal, Iso-Britannia ja Argentiina. Erilaisia ravintola-alan mestaruuksia kisataan tapahtumassa, mm. Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija ja Parempaa Kouluruokaa -kilpailut. Tänä vuonna Vuoden Tarjoilijan pystin ja 10 000 euron stipendin vei Noora Sipilä Ravintola Orasta, Helsingistä ja Vuoden Kokki -palkinnon 10 000 euron stipendin voitti Kalle Tanner Villa Störsvikistä. Parasta kouluruokaa teki Enon koulu.
Ruokatarjonnasta esillä oli hyvin erilaiset juustot ja tarjontaa oli paljon. Valtaosa näytteilleasettajista oli kotimaisia, mutta mukana oli myös tarjontaa lähimaista kuten Tanskasta. Makuvaikutuksen tekivät erityisesti Tavernan halloumi-tyyppinen Grillost, joka kestää hyvin kuumennusta, ja sopii erilaisten kuumien voileipien väliin. Valmistinkin siitä kotona ruisleivän väliin herkulliset rucola-grillijuusto-leivät. Reseptin löysin valmistajan sivuilta.
Toinen kiinnostava juusto oli ruotsalaisen Västerbottenin standilla, jossa sai maistella tuota noin 150 vuotta vanhaa ainutlaatuista juustoa. Juuston kyytipojaksi sopi paremmin kuin hyvin alkoholiton Jacob’s Creek UnVined Sparkling. Ständillä kävi kova kuhina, kun ihmiset halusivat maistella vähintään 14 kk kypsytettyä lehmänmaitojuustoa kuohuvan kera.
Itselleni täysin uusi tuttavuus oli myös gluteeniton kotikalja, jota ainakin monet keliaakikot ovat hartaasti odottaneet. Gluteeniton Tuoppi Kotikalja on saanut myös Keliakialiiton merkin. Pääsiäisen pitopöytään sopiva kotikalja tarjoaa nyt siis täysin gluteenittoman sekä vähäkalorisen vaihtoehdon (22 kcal/dl).
Ärtyvän suolen oireyhtymästä ja herkästä vatsasta kärsivälle vehnän korvaava tuote voi löytyä speltistä, joka on vanhalle vehnälle sukua oleva vilja. Vanhimmat arkeologiset löydökset speltistä löytyvät 9000 vuoden takaa, esim. antiikin roomalaisille speltti oli ruokavalion perusta. Suomessa spelttiä on viljelty noin 300-luvulta asti Salon seudulla, jolla myös speltti-tuotteita tuottava Birkkalan tila sijaitsee. Speltti on osa ns. FODMAP-ruokavaliota, jota suositellaan tietyistä vatsasairauksista kärsiville.
Vatsavaivoista kärsivä saa usein apua jo sillä, että vaihtaa kahvin teehen. Mielenkiintoisia tee-sekoitteita tarjoili ruotsalainen Johan & Nyströmständillä, jossa sai maistella brändin tuoreita tee- ja kahvi-blendauksia. Vihreän teen yhdistelmä ihastutti tuoksullaan ja valloitti maullaan, jossa oli vihreitä teelehtiä, sitruunaruohoa ja auringonkukkaa. Harmi vain, että kyseinen yritys toimii ainoastaan B2B-markkinoilla Suomessa, joten hyvin varustetuista kahviloista ja ravintoloista voi mahdollisesti löytää heidän tuotteitaan.
Gastro Helsinki 2018 kierrokseni päättyi lähi-ja luomuruokatilojen yhteisalueeseen, joka oli pienten ja keskisuurten tilojen voimainnäyte. Juustoportin uutuustuote gluteeniton suomalainen kauramaito oli näyttävästi esillä. Maku oli hyvä ja sopii myös herkän vatsan ruokavalioon. Trendiruoaksi kutsuttu härkäpapu kiinnitti huomion kattavalla valikoimalla juuri kauppoihin tulevasta Karviaisten tilan paahdetusta ja vähäsuolaisesta Voimapavusta, joka on 100 % sitä itseään. Sopii illanviettoihin ja esim. suolaisena huikopalana saunan jälkeen. Ravintosisällöltään se sopii myös esim. urheilijalle, sen sisältäessä 28,8 g proteiinia 100 g. Härkäpapurouhetta taas voi käyttää monipuolisesti jauhelihan tapaan. Tapahtuma ylitti odotukseni ja positiivista oli useat eri uutuusvalikoimat kotimaisilta ruokatuottajilta.
Erittäin mielenkiintoista, 5/5
Jotenkin jäi kaipamaan lähialueen herkkuja vielä… lähellä tuotetun suosiminen itselle tärkeää ja olen valmis myös maksamaan vähän enemmän, jos löytyy kotimainen vaihtoehto. Paljon sai tietoa juustoista, kiitos!
Messuilla olin vain yhden päivän ja muutaman tunnin ajan. Aika ei riittänyt selaamaan kaikkia tuottajia läpi. Tiedänpähän ensi kerralla varata aikaa ainakin kaksi päivää näille messuille.
Kotimaisia vaihtoehtoja pyrin itsekin suosimaan. Välillä niitä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, mutta tavallisesti etsintä kannattaa ja löytää herkullisia ja maukkaita kotimaisia raaka-aineita. Uusia lähiruoan tuotantokanavia syntyy ja niitä kannattaa rohkeasti kokeilla. Voi positiivisesti yllättyä. 👌 🙂
Hyvin mielenkiintoiselta vaikuttava tapahtuma, olisi kiva päästä itsekin vierailemaan!
Jos olet hotelli-, ravintola tai ammattikeittiöalan ammattilainen sisäänpääsy onnistuu rekistöitymällä messuille. Seuraavat järjestetään vuonna 2020. Niitä odotellessa voi tutustua muiden ruokamessujen tarjontaan, ja seurata esim. tätä blogia. Pyrin tekemään blogijuttua isommista ruokatapahtumista. Kannattaa seurata. 😊👍
Olipa kerrankin kiva ja asiapitoinen juttu. Itse opin todella paljon.
Kiitos palautteestasi. Olen huomannut, että ruoasta voi joka päivä oppia jotakin uutta. 👍😊
Hyvin kirjoitettu. Olin itsekin messuilla maistelemassa luomu-ja lähiruokia.
Kiitos Päivi palautteestasi. Lähi- ja luomuruoka on kovassa nosteessa. Ensi keväänä järjestetään Lähiruoka & Luomu-messut Helsingin Messukeskuksessa. Odotan jo innolla! 😁😋🍏🥒👍
Hieno ja tarpeellinen tapahtuma josta maakunnissakin voisi ottaa mallia.
Kyllä. Ensi kuussa järjestetään OKRA-maatalousnäyttely Oripäässä. Se on Pohjoismaiden suurin maatalousnäyttely. Siellä on käsittääkseni myös lähi- ja luomuruoka-asiat esillä. 😊👌
Näin ibs:ää sairastavana kaikki eri viljavalmisteet (spelt) kaljat ym. ovat mahtavia kokeilla josko joku kestäisi meikäläisenkin käyttää ja syödä ja nauttia niinkuin kesällä pitäisi…
Hienoa, että lähi- ja luomuruokaa tuodaan aina vaan enemmän esille!
Juustojen ystävänä viehätti tarjolla olevat reseptit ja yleensä juudton käyttö aterioiden valmistuksessa.
Gastro Helsinki 2018 on saanut myös kansainvälistä huomioita ja bulkisuutta. Mielenkiintoinen artikkeli!
Tähän tapahtumaan olisin itsekin halunnut lähteä, kiva olisi kokeilla tuota juustoportin kauramaitoa 🙂
Olen myös etsinyt lähikaupoista Juustoportin kauramaitoa, kun se oli niin hyvää 😋, mutta en ole löytänyt. Toivottavasti pian ilmestyisi. 👍