• Rruga Ismail Qemali 6, Sarande, +355 69 683 1785

Albanian Saranda päätyi kesälomakohteeksi, koska A. halusin itä-Eurooppaan ja B. halusin ranta-loman, joka olisi yhdistelmä hyvää ruokaa ja mielenkiintoista historiaa. Albania oli viimeinen ns. Itäblokin maa, joka luopui kommunismista. Maata hallitsi diktaattorina Enver Hoxha yli 40 vuotta ja maa eristäytyi lopulta täysin jopa toisista sosialistivaltioista. Nykyisin Albania on n. 2,8 milj. asukkaan itsenäinen valtio Balkanilla. Tosin se kuuluu Natoon ja on hakenut EU-jäsenyyttä. Albania on muslimienemmistöinen maa, mutta pitkän kommunistisen ateismin johdosta suurin osa muslimeista on sekulaareja. Katolilaisia on 10 % ja ortodokseja 6,8 % väestöstä.
Saranda on n. 40 000 asukkaan rantakaupunki, jossa on turkoosin sävyinen meri ja lämmin välimerellinen ilmasto. Lensin ensin Finnairin koneella Korfuun, josta tulin nopealla lautalla n. 30 min Sarandaan. Ainut suomalainen matkatoimisto, joka järjesti matkoja Sarandaan, oli Apollo. Heiltä olin varannut rantahotellin huimalla merinäköalalla. Ensimmäisenä iltana menin syömään kävelymatkan päässä olevaan Fisk Filipeen, joka on kalakaupan ja kalaravintolan yhdistelmä. Tilasin paistettua ankeriasta. Söin elämäni ensimmäisen kerran ko. kalaa. Se oli todella tuoretta ja herkullista. Vanha herra tarjoili ja palvelu oli ystävällistä sekä rentoa.

Söin elämäni ensimmäistä kertaa ankeriasta Fisk Filipessä.

Seuraavana päivänä lähdin omatoimiretkelle patikoimaan kohti Sarandan korkeinta kohtaa. Elokuussa 2019 ilmassa oli 30 astetta lämmintä, joten oli pakko ostaa kaupasta hellehattu. Pari km kaupungista rinnettä ylöspäin on ”Monastry of 40 Saints” (suom. 40 Pyhän luostari), josta kaupunki on saanut nimensä. Se on 600 luvulla rakennettu bysanttilainen luostari, joka sai nimensä 40 kristityn sotilaasta, jotka tekivät marttyyrikuoleman uskonsa tähden Rooman valtakunnan aikoihin. Heitä mm. kidutettiin alastomana pakkasessa. Raunioiden tilalla oli siis aktiivista luostaritoimintaa 600-luvulta aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. 2. maailman sodan aikoihin saksalaiset natsit pitivät sitä tukikohtanaan, ja lopulta liittoutuneet pommittivat luostarin 2. kerroksen tuusan nuuskaksi ja jäljellä on enää 1. krs rauniot ja tunneleita ja kammioita. Vaikka se on Sarandan merkittävin nähtävyys, se on edelleen aliarvostettu. Hyvä puoli siinä on, että sisäänpääsy maksoi vain 300 lekiä eli n. 2 eur. Tunnin raunioiden tutkimisen jälkeen söin pienet eväät sypressi-puun varjossa ja katselin henkeäsalpaaavia maisemia alas Sarandan kaupunkiin.

Monastry of 40 Saints (suom. 40 Pyhän luostari) on 600 luvulla
rakennettu bysanttilainen luostari, joka sai nimensä 40 kristityn sotilaasta, jotka tekivät marttyyrikuoleman uskonsa tähden Rooman valtakunnan aikoihin.

Tunnin raunioiden tutkimisen jälkeen, söin pienet eväät Sypressi-puun varjossa ja katselin henkeäsalpaaavia maisemia alas Sarandan kaupunkiin.

Luostarista alas kävellessä n. 1 km päässä on muslimien moskeija. Alueella oli paljon taloja ja lähes jokaisella oli oma viinirypäletarha pihalla. Katua kävellessä edessäni oli yllättäen sydäntä särkevä näky – pieni, rääpäle ja sokea kissanpentu roskien keskellä. Auttamishalu heräsi, mutta mitäpä siinä olisi voinut tehdä? Estin vain autoja ajamasta ressukan yli. Roskahuolto on sen verran alkeellisesti vielä järjestetty, että avoimia roskakasoja näkee siellä täällä. Lopulta pääsin parin tunnin patikoinnin jälkeen rantabulevardille, jossa nautin reissun kunniaksi viilentävän jäätelöpirtelön.

Katua kävellessä edessäni oli yllättäen sydäntä särkevä näky – pieni, rääpäle ja sokea kissanpentu roskien keskellä.

Lopulta pääsin parin tunnin
patikoinnin jälkeen rantabulevardille, jossa nautin reissun kunniaksi viilentävän jäätelöpirtelön.

Kolmantena reissupäiväksi olin varannut Finikas Linesin Jeeppi Safarin Albanian vuoristoon. Maa on suurimmaksi osaksi vuoristoa, jolloin Jeeppi on turvallisin kulkupeli jyrkillä ja kapeilla serpentiiniteillä. Jeeppi-safarille kannattaa mennä ajoissa paikalle. Myöhästyin noin vartin, olimme viimeisiä ja jouduimme siksi eri jeeppiin puolisoni kanssa. Se harmitti. Matkaseuranani oli hiljainen tanskalainen pariskunta, ja kuski ei puhunut englantia. No sainpahan kerrankin keskittyä maisemiin. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Borshin kylä, jossa nautin Ice Cappucinot ravintola Ujvuretissa, joka on rakennettu keskelle vesiputouksia. Vesi viilensi muuten niin kuumaa ilmaa. Ravintolassa kypsyi myös kokonainen lammas vartaassa. Tämä oli hätkähdyttävä näky suomalaiselle kaupunkilaiselle, tosin samalla hyvin kiinnostava. Perinteiset ruoanlaittomenetelmät näyttivät olevan aktiivisessa käytössä. Borshista safari jatkui vanhaan Pilurin kylään, jossa vierailimme vanhassa ortodoksi-kirkossa ja paikallisessa kyläravintolassa. Opas osasi englanniksi kertoa hyvin tarkasti Albanian historiaa niin ajalta ennen Hoxhaa ja sen jälkeen. Lounas oli melko keskinkertainen, mutta talon viini ja talon Raki erinomaista. Matka jatkui siitä Llamani Beachille, jossa pysähdyimme pariksi tunniksi ottamaan aurinkoa ja uimaan.

Kolmantena reissupäiväksi olin varannut Finikas Linesin Jeeppi Safarin Albanian vuoristoon.

Jouduimme eri jeeppiin puolisoni kanssa eikä kuski osannut englantia. No sainpahan kerrankin keskittyä maisemiin.

Pysähdyimme Borshin kylässä ravintola Ujvuretissa, joka on rakennettu keskelle vesiputouksia.

Nautin Ice Cappucinon Ravintola Ujvuretissa, jossa putouksista valuva vesi viilensi ihanasti ilmaa.

Pienen rantasiestan jälkeen matka jatkui Porto Palermon linnaan, joka on hyvin säilynyt venetsialaisten rakentama linna. Opaskirjat ja matkaoppaat kertovat virheellisesti, että sen olisi rakentanut Ali Pasha Tepelene 1800 -luvulla. Kuitenkin linnan ovat todennäköisimmin rakentaneet venetsialaiset, koska sillä on sama kolmion muotoinen pohja ja pyöreät tornit, kuin Butrintin venetsialaisessa linnassa. Virheellinen historian tulkinta johtuu Hoxhan kommunisti ajasta, jolloin historia muokattiin propaganda tarkoituksessa. Hoxhan politiikkaan kuului nationalismin vahvistaminen, joten linnoitus väitettiin olevan albanialaisen rakentama. Jopa linnan ovensuuhun kuuluva Pyhän Markuksen plakaatti on tuolta ajalta kadoksissa. Porto Palermon linna on kesällä paikallisten suosima hääparien kuvauspaikka ja yksi pari antoikin luvan valokuvaan.

Ravintolassa kypsyi myös kokonainen lammas vartaassa.

Porto Palermon linna on suosittu häiden kuvauspaikka kesäisin.

Lopulta ajoimme pitkän matkan vielä Sarandaan ja kivaa oli, että Safari-kuski vei hotellille saakka. Illalla kapusin vielä hotellin läheiseen Oxhaku ravintolaan syömään rapeita lampaankyljyksiä ja grillattuja kasviksia. 1 kilo grillattuja lampaankyljyksiä riitti hyvin kahdelle ranskisten kera ja oli todella huokea. Palvelu oli ensiluokkaista.

Grillatut kasvikset. Ravintola Oxhakun palvelu oli ensiluokkaista.

Illalla kapusin vielä hotellin läheiseen Oxhaku ravintolaan syömään rapeita lampaankyljyksiä. 1 kilo grillattuja lampaankyljyksiä riitti hyvin kahdelle ranskisten kera ja oli todella huokea.