• Rubinsteina street 15-17, St-Petersburg, Russia
  • Tel +7 (812) 572-26-75

Voiko ravintolalla olla enempää positiivista tunnelmaa kuvaavaa nimeä kuin Schastye eli suomeksi Onnellisuus? Ravintola Schastye on aamusta iltamyöhään auki oleva täyden palvelun ravintola vai pitäisikö sanoa – viihtyisä ja kodikas rentoutumispaikka tunnetuksi ravintolakaduksi muodostuvalla Ulitsa (suom. katu) Rubinshteinajalla. Testasin paikan ensin aamiaisella, joka oli sen verran hyvä, että päätin mennä baletin jälkeen syömään sinne vielä illallisen. Ensinnäkin vastaanotto ja palvelu oli ensiluokkaista ja venäläiseen tapaan hyvin ystävällistä. Lista oli runsas, mutta hallittu. Listalta löytyi niin venäläisen keittiön antimia kuin myös eurooppalaisen keittiön antimia niin liha, kala kuin kasvisvaihtoehdoillakin.

Näkymä kadulle

Ravintolan nimi Schastye tarkoittaa Onnellisuutta.

Schastye sali

Ravintola oli sisustettu kauniin tunnelmallisesti.

Söin alkuruokana juustotäytteiset munakoisokääryleet, jotka olivat ihanan rapeat ja herkulliset. Tosin ne eivät olleet mitään laihduttajan ruokaa, mutta se ei minua haitannut. Puolisoni söi alkuun lihacarpaccion, joka oli koristeltu rucolalla ja balsamicolla. Se oli oikein lihaisa ja onnistunut. Pääruoaksi söin tattirisoton, joka oli todella herkullinen ja maukas. Se ei ollut myöskään liian raskas tuhdin alkuruoan jälkeen. Ruokien annoskoot olivat sopivat, kun tilasi molemmat: alku- ja pääruoat.

Munakoisokääryle

Tilasin alkuruoaksi juustotäytteiset munakoisokääryleet.

Lihaisa lihacarpaccio

Lihacarpaccio oli lihaisa ja herkullinen.

Tattiririsotto

Tattirisotto oli maukas, herkullinen ja kevyt.

Jälkiruoaksi tilasin itselleni juustokakun marjakastikkeella. Marjakastike oli valmistettu kokonaan tuoreista marjoista, joka tuntui ylelliseltä ja laadukkaalta ratkaisulta. Puolisolle maistui Schastyen oma kotitekoinen jäätelö, jota sai kolmea eri lajia. Jälkiruoan voi tilata myös herkkupöydästä, joka oli koristeltu mm. Eiffel-tornilla ja tarjolla oli talon omia, käsintehtyjä herkkuja. Jälkiruokien kanssa kannattaa tilata teetä, jota tarjoiltiin suloisesta pienestä teepannusta. Pietarissa juodaan paljon teetä ja sitä on yleensä saatavana useita erilaisia laatuja. Paikallista hunajaa kannattaa tilata teen kanssa. Sillä kerrotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia.

Juustokakku

Juustokakku tuoremarjakastikkeella oli lyömätön.

Jäätelöannos

Talon omaa jäätelöä sai kolmea eri laatua.

Herkkupöytä

Jälkiruoan pystyi tilaamaan myös herkkupöydästä, joka notkui talon omia herkkuja.

Huomasin, että palvelu oli virkeämpää aamulla, kuin mitä se oli illalla. Se johtui mahdollisesti siitä, että aamulla asiakkaita oli vähemmän. Lauantai-illalla paikka oli täynnä ihmisiä, joten ruokien valmistamisessa meni enemmän aikaa ja palvelu oli hitaampaa. Onneksi ruokien laadukkuus yhdistettynä hintatasoon korvasi odottamisen aiheuttaman mielipahan. Schastyen henkilökunta osasi aika hyvin puhua englantia, ja kun se yhdistettiin minun surkeaan venäjän kielen taitoon, tulimme hyvin ymmärretyksi.

Ravintolan etuosa

Aamulla sai parempaa palvelua, kun asiakkaita oli vähemmän.

Ravintola oli sisustettu rentoon ja nuorekkaaseen tapaan, ja muhkeat sohvat houkuttelevat väsynyttä matkaajaa. Ympäristö yhdessä hyvän palvelun ja ruoan kanssa loi tunnelman, jota voisi kuvata sanalla ”onnellisuus”. Schastyen monet ravintolatuotteet olivat talon omia, ja paikasta huokui tekemisen meininki. Kannattaa muistaa, että Pietarissa on tippikäytäntö, eli tarjoilijan palkka muodostuu suureksi osaksi palvelurahasta, joka on usein noin kymmenesosa laskun loppusummasta. Ravintola käytti tuoreita raaka-aineita ja lopputulos oli trendikäs. Hintalaatusuhde oli hyvä ja tässä paikassa sai rahoilleen vastinetta. Schastyen konsepti on laajentunut neljään eri ravintolaan, joista kolme sijaitsee Pietarissa ja yksi Moskovassa. Schastye Rubinshteina ylitti ainakin omat odotukseni, ja voin suositella tätä ravintolaa muillekin Pietarin matkaajille.

Sohvanurkkaus

Schastyen sohvat houkuttelivat väsynyttä matkaajaa.

Baari

Pietarissa kannattaa muistaa tippikäytäntö, joka on yleensä 10 % laskun loppusummasta.

Ulitsa Rubinshteina oli muuten mielenkiintoinen paikka ulkonasyöjän näkökulmasta. Katu kuhisee toinen toistaan mielenkiintoisempia ravintoloita. Hinnat nousevat, kun siirrytään lähemmäksi Nevsky Prospektia. Rubinshteinalla kannattaa kuitenkin piipahtaa, jos on kiinnostunut hyvästä ruoasta, juomasta ja seurasta. Varsinkin viikonloppuisin Rubinshteina on monine ravintoloineen ja illanviettopaikkoineen nuorten aikuisten kohtaamispaikka.

Rubinshteina

Ulitsa Rubinshteina oli mielenkiintoinen katu ulkonasyöjän näkökulmasta.

Kokonaisarvio ***** = 5/5 p