• Helsingin Messukeskus
  • Messuaukio 1, PL 21,
  • 00521 Helsinki
  • Tel + 35840 450 3250

Lautasella 2018 -tapahtuman 27.-28.4.2018 järjestivät ensimmäistä kertaa Messukeskus ja Keliakialiitto. Yhteistyökumppaneina olivat Allergia- ja astmaliitto, Vegaaniliitto ja Elävä raakaravinto ry. Lautasella tarjosi kahden päivän ajan aimo annoksen tietoiskuja ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisilta sekä maistiaisia ja terveellisiä ostoksia eri näytteilleasettajilta. Tapahtuman markkinointi ei ollut selkeästi tavoittanut vielä kaikkia, koska varsinkin toisena päivänä osallistujia oli enää kourallinen. Uskon, että ensi vuonna varmasti kävijämäärät nousevat, koska ihmisten kiinnostus terveellisempään ruokavalioon näyttäisi olevan lisääntymässä.

Tietoiskut edustivat messujen mielenkiintoisinta antia, ja niitä oli monenlaisista aiheista alkaen keliaakikon painonpudotuksesta vihermehuihin ja maitohappobakteerien vaikutuksesta elimistöön. Oli antoisaa kuulla eri alojen asiantuntijoita ja heidän näkemyksiään ruoan vaikutuksesta terveydentilaamme. Haastattelin messuilla mm. useita kirjoja painonhallinnasta kirjoittanutta Patrik Borgia. Hän toi esiin painonhallinnan tärkeitä pointteja ja puhui muun muassa intuitiivisesta syömisestä ja siitä, että kuuntelisimme kehon viestejä siitä, mitä meidän tulisi syödä. Toinen mielenkiintoinen haastateltava oli tv-kokki ja Savoyn ravintolapäällikkö Kari Aihinen, joka on sitä mieltä, että jokaisen ravintolan listoilla tulisi aina olla maidottomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja – jos niitä ei löydy, niin vika on silloin ravintolassa. Kari Aihisella itsellään on tattariallergia. Vihermehuista kirjan kirjoittanut Tara Lang taas maistatti yleisöllä herkullisia vihermehuja ja esitelmöi kiinnostavasti mehujen vaikutuksesta elimistöön.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg esitelmöi aiheista keliakia ja painonhallinta.

Kirjailija ja luennoitsija Tara Lange esitelmöi vihermehuista ja tarjosi maistiaisia yleisölle.

Toisen puolen messua tarjosi näytteilleasettajat, joita ensimmäiselle kerralla oli lähes 80. Oli innostavaa nähdä, että mukana oli monia suomalaisia uusia yrityksiä, jotka ovat tuoneet markkinoille täysin gluteenittomia ja maidottomia sekä vegaanisia tuotteita. Ensimmäisenä törmäsin täysin gluteenittomaan kaurahiutaleeseen Albertiin, joka viljellään Savossa Hinkkalan kartanon vanhalla sukutilalla. Valmistin hiutaleista aamupuuron ja maku oli todella herkullinen. Viereisessä kojussa oli Suomen kattavimman gluteenittomien leivonta-tuotteiden Keliapuodin perustaja Leena Raitisto, joka esitteli uutuustuotteitaan. Raitisto kertoi, että monet eivät nykyään enää hae itselleen keliakiadiagnoosia, vaan tekevät oireiden perusteella johtopäätöksen ja siirtyvät gluteenittomaan ruokavalioon, koska huomaavat sen helpottavan oireita (katso video jutun lopussa). Toinen gluteenittomia leivonnaisia esittelevä yritys oli Kakkutupa, jonka ständillä oli monenlaisia gluteenittomia herkkuja tarjolla muun muassa gluteenittomia tippaleipiä. Kakkutupa valittiin vuoden 2017 gluteenittomaksi yritykseksi.

Hinkkalan kartanon Albert-luomukaurahiutaleesta tehty gluteeniton kaurapuuro.

Kakkutupa valittiin vuoden 2017 gluteenittomaksi yritykseksi.

Erilaiset gluteenittomat pastat ovat rynnineet suomalaisilla markkinoille. Gluto tarjosi maistiaisia gluteenittomasta tuorepastasta, joka on täysin kotimaisin voimin valmistettu. Se on päässyt Lidlin suoramyyntiin. Reippaalla ryhmällä oli varustettu myös uusi suomalainen täysin gluteenittomiin pastoihin erikoistunut yritys – Tervens Oy. Yrityksen päämyyntiartikkeli on kikhernettä sisältävä proteiinirikas pasta, josta valmistimme koekeittiössämme vegaanisen ja gluteenittoman makaronilaatikon. Yllätyin mausta, joka oli todella korkeatasoinen ja piti kylläisenä useita tunteja. Yritys on lempääläinen ja saanut alkunsa yhteisen kaveriporukan innostuksesta terveelliseen ruokavalioon.

Valmistin helsinkiläisen Gluton gluteenittomasta tuorepastasta feta-pinaattipastaa.

Tervens Oy esitteli erilaisia kikherne-pohjaisia pastoja, jotka ovat gluteenittomia ja proteiinirikkaita.

Keskon Pirkka-sarjan gluteeniton spagetti ja fusilli olivat hyvin esillä. Pirkka sai myös vuoden 2017 gluteenittoman tuotteen tunnustuksen. Tällä kertaa voiton vei Pirkan gluteeniton pullataikina, jota moni keliaakikko onkin odottanut markkinoille. Gluteenittoman pullataikinan tekohan ei tunnetusti ole mikään läpihuutojuttu edes taitavalta leipojalta.
Täysin kotimainen Virtasalmen Viljatuote, joka on erikoistunut gluteenittomien jauhojen valmistukseen esitteli uutuustuotteitaan. Ehdin testaamaan Viljatuotteen gluteeniton nokkoslettu -jauhoseos, josta valmistui helposti maukkaita nokkoslettuja. Yritys on jo 20 vuoden ajan viljellyt gluteenitonta viljaa ja valmistanut erilaisia keliaakikon ruokavalioon sopivia jauhoseoksia. Lämpimän muiston menneisyydestä toi myös Helmi-perunasuurimot, joista vatsavaivoista kärsivä isotätini valmisti aina Helmi-puuroa. Se onkin yksi vanhimmista gluteenittomista tuotteista Suomessa. Yli 70-vuoden kokemuksella.

Vuoden 2017 gluteeniton tuote on Pirkan gluteeniton pullataikina, josta voi leipoa mitä vaan.

Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomista jauhoista sai tehtyä nokkoslettuja, jotka maistuivat perheen pienemmillekin.

Terveellisen ruokavalioon kuuluu tietysti myös hyvän suoliston mikrobikannan vaaliminen. Erilaiset hapankaalit edustavat perinteistä tapaa ylläpitää suoliston mikrobiomia. Usealla fermentoidulla menetelmällä valmistetulla tuotteella oli esillä Euro-East-niminen yritys. Ständillä sai maistella muun muassa venäläistä hapankaalia, kimchiä ja fermentoimalla valmistettuja venäläisiä suolakurkkuja. Myös koivunmahlamehua hiilihapolla ja ilman sai messuvieras maistella. Mielenkiintoinen uutuus oli myös vegaaninen kaviaari. Nyt voit kutsua blini-iltaasi myös vegaaniruokavaliota noudattavan ystäväsi tai sukulaisesi.

Laajalla rintamalla oli edustettuna erilaiset maidottomat, gluteenittomat ja vegaaniset naposteltavat ja sipsit. Kotimaisia uutuuksia edusti Real Snacks Pyhännältä erilaisilla kaurasnäckseillä. Weekend Snacks Kaskisilta valmistaa muun muassa quinoasta tehtyjä erilaisia sipsejä. Ylivoimainen suosikkini oli Creamy Jalopeno. Kova kilpailija kotimaisille tuottajille löytyi englantilaisesta Eat Realin Quinoa Chips -valikoimasta.

Euro-East lanseerasi messuilla uutta vegaanista kaviaaria, joka on valmistettu merilevästä.

Laajalla rintamalla oli edustettuna erilaiset maidottomat, gluteenittomat ja vegaaniset naposteltavat ja sipsit.

Pari messutärppiä tuli, kun törmäsin Merirosvot Juhlapalvelun jäätelökärryyn, jolla valmistettiin Suomen ensimmäistä gluteenitonta rullajäätelöä. Se oli todella herkullista. Kavli Oy esitteli erilaisia kaurapohjaisia smoothieita. Ne sopivatkin hyvin kuumien kesäpäivien viilentäjäksi. Berrien pohjoiset marjat maistuivat myös ja en yllättynyt yhtään, kun kuulin heidän myynnistä ison osan tulevan viennistä. Suomalaisten marjojen puhtaus, vitamiinit ja terveellisyys ovat kysyttyjä ympäri maailman.

Monessa maassa johtava gluteenittomien tuotteiden myyntijohtaja on italialainen Schär, mutta ei Suomessa. Yllätyin miten korkeaa ammattitaitoa ja laatua meiltä löytyy gluteenittomien tuotteiden saralla. Tuotekehittelyllä ja valtiovallan tuella Suomesta voisi tulla gluteenittomien tuotteiden vientimaa.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Lautasella-messut olivat hyvin onnistunut kattaus tämän hetkistä kotimaista erityisruokavalio-osaamista. Ensi vuonna uudestaan.

Merirosvot Juhlapalvelu valmisti Suomessa ensimmäisenä gluteenitonta ja maidotonta rullajäätelöä.

Berrien Pohjoiset marjat maistatti yleisöllä erilaisia 100 % marjamehuja.

Haastattelussa Lautasella-messuilla Suomen kattavimman gluteenittomien leivonta-tuotteiden Keliapuodin perustaja Leena Raitisto