• Helsingin Messukeskus
  • Messuaukio 1, PL 21,
  • 00521 Helsinki
  • Tel + 35840 450 3250

Gastro Helsinki -tapahtuma järjestettiin jo 13. kertaa Helsingin Messukeskuksessa 14.3. – 16.3.2018. Gastro Helsinki -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1994, ja sitä järjestetään joka toinen vuosi.

Nyt järjestetty tapahtuma oli laajin koko HoReCa-alan eli hotelli- ja ravintola-alan tavoittava tapahtuma, ja se keräsi näytteilleasettajia jo yli 300. Tarjonta oli valtava niin, että yksi päivä ei riittänyt koko tarjonnan selvittämiseen.

Ensimmäistä kertaa mukana oli myös useiden maiden suurlähetystöjen maaedustajia; mm. Viro, Itävalta, Espanja, Portugal, Iso-Britannia ja Argentiina. Erilaisia ravintola-alan mestaruuksia kisataan tapahtumassa, mm. Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija ja Parempaa Kouluruokaa -kilpailut. Tänä vuonna Vuoden Tarjoilijan pystin ja 10 000 euron stipendin vei Noora Sipilä Ravintola Orasta, Helsingistä ja Vuoden Kokki -palkinnon 10 000 euron stipendin voitti Kalle Tanner Villa Störsvikistä. Parasta kouluruokaa teki Enon koulu.

Ruokatarjonnasta esillä oli hyvin erilaiset juustot ja tarjontaa oli paljon. Valtaosa näytteilleasettajista oli kotimaisia, mutta mukana oli myös tarjontaa lähimaista kuten Tanskasta. Makuvaikutuksen tekivät erityisesti Tavernan halloumi-tyyppinen Grillost, joka kestää hyvin kuumennusta, ja sopii erilaisten kuumien voileipien väliin. Valmistinkin siitä kotona ruisleivän väliin herkulliset rucola-grillijuusto-leivät. Reseptin löysin valmistajan sivuilta.

Rye bread sandwich with Grilling cheese

Ruisleipä grillijuusto maa-artisokalla ja rucolalla. (Resepti valmistajan sivulla taverna.eu)

Toinen kiinnostava juusto oli ruotsalaisen Västerbottenin standilla, jossa sai maistella tuota noin 150 vuotta vanhaa ainutlaatuista juustoa. Juuston kyytipojaksi sopi paremmin kuin hyvin alkoholiton Jacob’s Creek UnVined Sparkling. Ständillä kävi kova kuhina, kun ihmiset halusivat maistella vähintään 14 kk kypsytettyä lehmänmaitojuustoa kuohuvan kera.

Västerbotten-juusto ja alkoholiton Jacob´s Creek kuohuviini

Ruotsalainen 14 kk kypsytetty lehmänmaitojuusto Västerbotten maistui hyvin alkoholittoman Jacob´s Creekin kuohujuoman kanssa.

Itselleni täysin uusi tuttavuus oli myös gluteeniton kotikalja, jota ainakin monet keliaakikot ovat hartaasti odottaneet. Gluteeniton Tuoppi Kotikalja on saanut myös Keliakialiiton merkin. Pääsiäisen pitopöytään sopiva kotikalja tarjoaa nyt siis täysin gluteenittoman sekä vähäkalorisen vaihtoehdon (22 kcal/dl).

Kotikaljasta löytyy nyt gluteeniton vaihtoehto

Gluteeniton Tuoppi-kotikalja sopii esim. pääsiäisen pitopöytään.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä ja herkästä vatsasta kärsivälle vehnän korvaava tuote voi löytyä speltistä, joka on vanhalle vehnälle sukua oleva vilja. Vanhimmat arkeologiset löydökset speltistä löytyvät 9000 vuoden takaa, esim. antiikin roomalaisille speltti oli ruokavalion perusta. Suomessa spelttiä on viljelty noin 300-luvulta asti Salon seudulla, jolla myös speltti-tuotteita tuottava Birkkalan tila sijaitsee. Speltti on osa ns. FODMAP-ruokavaliota, jota suositellaan tietyistä vatsasairauksista kärsiville.

Speltti sopii FODMAP ruokavalioon

Ärtyvän suolen oireyhtymästä ja herkästä vatsasta kärsivälle vehnän korvaava tuote voi löytyä speltistä, joka on vanhalle vehnälle sukua oleva vilja.

Vatsavaivoista kärsivä saa usein apua jo sillä, että vaihtaa kahvin teehen. Mielenkiintoisia tee-sekoitteita tarjoili ruotsalainen Johan & Nyströmständillä, jossa sai maistella brändin tuoreita tee- ja kahvi-blendauksia. Vihreän teen yhdistelmä ihastutti tuoksullaan ja valloitti maullaan, jossa oli vihreitä teelehtiä, sitruunaruohoa ja auringonkukkaa. Harmi vain, että kyseinen yritys toimii ainoastaan B2B-markkinoilla Suomessa, joten hyvin varustetuista kahviloista ja ravintoloista voi mahdollisesti löytää heidän tuotteitaan.

Johan & Nyströmin teevalikoima oli värikäs

Johan & Nyströmin teevalikoima on toistaiseksi ainoastaan B2B-markkinoilla Suomessa.

Gastro Helsinki 2018 kierrokseni päättyi lähi-ja luomuruokatilojen yhteisalueeseen, joka oli pienten ja keskisuurten tilojen voimainnäyte. Juustoportin uutuustuote gluteeniton suomalainen kauramaito oli näyttävästi esillä. Maku oli hyvä ja sopii myös herkän vatsan ruokavalioon. Trendiruoaksi kutsuttu härkäpapu kiinnitti huomion kattavalla valikoimalla juuri kauppoihin tulevasta Karviaisten tilan paahdetusta ja vähäsuolaisesta Voimapavusta, joka on 100 % sitä itseään. Sopii illanviettoihin ja esim. suolaisena huikopalana saunan jälkeen. Ravintosisällöltään se sopii myös esim. urheilijalle, sen sisältäessä 28,8 g proteiinia 100 g. Härkäpapurouhetta taas voi käyttää monipuolisesti jauhelihan tapaan. Tapahtuma ylitti odotukseni ja positiivista oli useat eri uutuusvalikoimat kotimaisilta ruokatuottajilta.

Juustoportin suomalainen kauramaito

Juustoportin täysin gluteeniton suomalainen kauramaito on mukana kauramaito-buumissa.

 

suolattu ja paahdettu voimapapu

Onko Karviaisten tilan kevyesti suolattu ja paahdettu ”Voimapapu” tämän kevään hittituote?