• nab. Reki Fontanki, 25,
  • St Petersburg, Leningrad Oblast, Venäjä
  • Tel +7 812 415 4185
  • http://pelmenya.com

Päätinpä lähteä ruoka- ja ostosmatkalle naapurimaahamme, Venäjälle, ja sen elämää sykkivään suurkaupunkiin, Pietariin. Ruplan kurssi oli suomalaisen näkökulmasta hyvä ja ruplia sai tuplasti enemmän kuin vuosi sitten. Tämä  tarkoitti sitä, että lähes kaikkea, lukuunottamatta länsimaisia vientituotteita, sai huomattavasti edullisempaan hintaan, kuin vastaavaa tavaraa tai tuotetta sai Helsingistä. Alkeellisen venäjän taitoni ansiosta päätin etsiä ravintolasuosituksia Trip Advisoria apunani käyttäen. Silmiini osui Ravintola Pelmenya ostoskatu Nevsky Prospektin ja kuuluisan Fabergen muna-museon vierestä. Lähes pelkästään positiivinen hehkutus ja edulliset hinnat houkuttelivat maistelemaan venäläistyylistä nyyttiruokaa ja muita venäläisiä herkkuja.

Pelmenyan baaritiski

Pelmenya on viehättävä pelmeeneihin ja muihin nyyttiruokiin erikoistunut paikka. (baaritiski)

En ollut tehnyt pöytävarausta ja olikin vähällä, etten saanut pöytää lainkaan. Ystävällinen tarjoilija kuitenkin arveli, että saisin pöydän noin vartin odottamisen jälkeen. Näin kävikin. Ensisilmäyksellä ravintolassa oli paljon venäjää puhuvia, mutta huomasin istuuduttuani, että selkämme takana puhuttiin italiaa, joten myös turistit olivat löytäneet paikan. Onneksi se ei ainakaan tätä kirjoittaessani ollut vaikuttanut hintoihin.

Pelmenyan sali

Ravintola Pelmenya sijaitsee Nevsky Prospektin ja Fabergen munamuseon läheisyydessä.

Tarjoilija tuli välittömästi ottamaan vastaan tilauksemme. Nuori tarjoilijanainen oli erittäin ystävällinen ja englannin kielen taitoinen. Pyysin suositteluja pää- ja jälkiruoalle sekä myös juomasuositukset. Listalta löytyikin venäläiset, maitohappokäymisellä hapatetut sienet alkuruoaksi ja pääruoaksi georgialainen khinkali taikinanyytti lampaanlihalla sekä liha-pelmenit. Ruokajuomaksi sopi venäläinen Baltika-olut, joka oli sekin tällä kurssilla suorastaan naurettavan halpaa ehkä noin viidesosa Helsingin hinnoista. Pääruokien kanssa sain vielä päähäni kokeilla vodkapaukkua venäläiseen tapaan. Venäläiseen juomakulttuuriin kuuluu se, että vodkaa naukkaillaan usein ruoan kanssa. Listalta löytyi valkovenäläinen vodka, joka oli maultaan pehmeän karpalomainen.

Kaunis sieniannos

Venäläiset sienet hapatetaan maitohappokäymisellä.

Karpaloinen vodka

Valkovenäläinen vodka meni ruokien kyytipoikana – venäläiseen tapaan.

Sienet olivat kerrassaan mainio ruokahalun herättäjä. Maku oli pehmeän hienostunut. Maitohappokäyminen tuo omanlaisen maun ruokiin, ja olinkin jo ihastunut hapatettuihin suolakurkkuihin. Sienet sipulimarinaadilla olivat myös hyviä. Geogialaiset khinkalit olivat minulle uusi tuttavuus. Olin valinnut lammastäytteen ja ne tarjoiltiin smetanan kanssa. Khinkalit ovat siitä jänniä, että niissä on taikinanyytin pohjalla herkullista lihalientä, jonka voi nyytin kannen puraisemalla juoda. Khinkalit olivat suuria, ja en jaksanut kaikkia seitsemää syödä. Maistelin myös pöytäseurueeni tilaamia lihapelmenejä, nauta- ja possu-täytteillä. Ravintola Pelmenyassa maistoin reissuni parhaimmat pelmeenit. Olin syönyt niitä jo muuallakin, johtuen siitä, että niitä on Pietarissa  tarjolla lähes jokaisessa kadunkulmassa.

Khinkalit

Georgialaisen khinkalin voi purausta auki ja hörppiä sisällä olevan lihaliemen.

Pelmeenit

Pelmeenit ovat Ravintola Pelmenyan hittituote, ja ne olivatkin hyviä.

Jälkiruoaksi tilasin venäläistyylisen porkkanakakun. Se oli hienon näköinen juustokuorrutuksella ja suklaakastikkeella. Maku oli tuore ja hyvä. Sain maistaa vielä toistakin jälkiruokaa, nimittäin upean näköistä pistaasijäätelöä kermalla ja omenoilla. Lopputulos oli kaunis ja herkullinen. Jälkiruokien seuraksi tilasin pannullisen venäläistä tummaa teetä, jota juodaan Pietarissa kaikkialla. Teetä makeutin venäläisellä hunajalla, joka sekin on maan kuulua, ja jota muuten kannattaa ostaa tuliaisina Suomeen. Hunajan joutui erikseen pyytämään. Laskun tullessa hymyilytti – olin syönyt hyvin edullisesti kolmen ruokalajin illallisen mukavassa miljöössä. Tästä oli hyvä jättää kunnon tipit erinomaisesta ja ripeästä palvelusta. Maittavan illallisen jälkeen oli kiva suunnistaa Pietarin keskustaan aistimaan la-illan huumaa.

Porkkanakakku

Pelmenyan porkkanakakku tarjoiltiin suklaakuorrutuksen kera.

Pistaasipähkinäjäätelö

Pistaasijäätelö omenoilla kruunasi illan.

Kokonaisarvio 5/5 p= *****

Pelmenyan tarjoilija

Ravintola Pelmenyan tarjoilu oli ripeää ja asiakasystävällistä.