• Pursimiehenkatu 12
  • 00150 Helsinki, Finland
  • tel. +358 9 657 422
  • info@kamome.fi

Kamome – Ruokala Lokki? Kuulostaako tutulta? Ruokala Lokki (jap. Kamome shokudō) on Naoko Ogigamin ohjaama elokuva vuodelta 2006, joka kertoo Helsingin Punavuoressa kuppilaa pitävästä japanilaisnaisesta ja se perustuu Yōko Muren samannimiseen romaaniin. Elokuva on saanut jonkinlaisen kulttielokuvan aseman. Jarkko Niemi, Markku Peltola ja Tarja Markus vastasivat suomalaisrooleista ja japanilaisnäyttelijä Satomi Kobayashi teki naispääosan. Elokuva kertoo tarinan keinoin suomalaisen ja japanilaisen kulttuurin kohtaamisesta elokuvan keinoin. Tapahtumat sijoittuvat kesäiseen Helsingiin ja ennen kaikkea Pursimiehenkadulla Punavuoressa sijaitsevaan Ruokala Lokkiin, suomalainen ravintola, jota elokuvan päähenkilö pyörittää. Markku Peltola näyttää mm. elokuvassa mallia miten tehdään hyvää, suomalaista kahvia.

Ravintola Kamome

Ravintola Kamome avattiin entisen Kahvilan Suomen paikalle

Elokuva on ollut hyvin suosittu Japanissa ja se on ensimmäinen Suomessa kuvattu japanilainen elokuva. Elokuvan suosion vuoksi japanilaiset turistit ovat etsineet Ruokala Lokkia ja sen paikalla sijaitsikin pitkään Kahvila Suomi, joka löi ovensa lopullisesti kiinni viime vuonna. Pari viikkoa sitten, samalla paikalla aloitti uusi suomalais-japanilainen Ravintola Kamome. Ravintolan tilat ovat täysin uudistettu ja Kamome panostaa selvästikin laatuun. Uusi omistaja, Japanilainen Mr. Ogawa uskoo vahvasti bisnes-ideaansa ja aikoo houkutella uuteen suomalais-japanilaiseen ravintolaan niin suomalaiset kuin japanilaisetkin – muiden maiden kansalaisia unohtamatta.

Kamomen baari

Kamomen baarista oli saatavilla mm. laadukkaita sakeja.

Avajaisissa keittiöön oli vapaa pääsy ja siellä ruokia esitteli Michelin palkittu saksalainen kokki Gerald Zogbaum. Hän kertoi keittiöfilosofiaansa perisaksalaiseen tapaan eli pitkästi ja juurta jaksain. Mieleen kuiteenkin jäi sellaiset sanat kuin: puhtaus, aitous, luomu ja tuoreus. Kuulosti hyvälle ja joten annoin makujen kertoa oman tarinansa. Ensiksi tarjoiltiin graavattua lohta, tuoretta leipää, mätiä ja smetanaa. Se oli kiva, pieni alkupala. Ruokajuomana toimi hyvin karpalomehu. Esitteessä kerrotiin, että paikka valmistaa mehunsa itse. Myös vesi oli talon omaa suodatettua vettä, jota saa kuplilla tai ilman.

Graavilohi alkupala

Alkupalaksi tarjoiltiin graavilohta mädin, smetanan ja leipäpalan kera.

Karpalomehu

Ruokajuomana toimi hyvin talon oma karpalomehu

Kamome vesi

Talon omaa suodattua vettä sai kuplilla tai ilman.

Pikku väliruokana tarjottiin lohisalaattia, joka oli maukas. Salaatti olisi voinut olla selkeämpikin maultaan, mutta lopputulos oli oikein onnistunut. Pääruoaksi pöytään kannettiin aivan valloittavan ihana Kamome ”Hot Pot” annos eli suomeksi Kamomen kuuma keitto. Keitto oli upeista, täysin tuoreista rakennettu hieno kokonaisuus, joka sisälsi mm. portobello- ja shimeji-sieniä, rasvaista porsaansiivua, lanttua, selleriä, naurista ja uutta perunaa. Herkullisen keiton päälle oli aseteltu keitetty kananmunan puolikas. En ole pitkään aikaan maistanut mitään niin terveellisen ja samalla niin maukkaan makuista ruokaa. Kotimaisuus astekin oli korkea – 100 %. Jopa sienet olivat keittiömestarin mukaan kasvatettu Suomessa.

Lohisalaatti

Lohisalaatti olisi voinut olla selkeämpi

kuuma kamome pata

”Hot pot Kamome” keiton ainekset olivat 100 % suomalaisia. Jopa portobello ja shimeji-sienet olivat Suomessa kasvatettuja.

Jälkiruoaksi sain maistella virolaisia, käsin tehtyjä kaneli- ja suklaajäätelöitä. Erityisesti suklaajäätelö oli mieluinen. Jäätelön kanssa sopi maistella Talon omaa kahvia, joka valmistettiin juuri samalla tavalla, kuin elokuvassa Ruokala Lokki. Eli hitaasti kiehuvaa vettä suodattimen läpi kaataen. Sanoisin, että se oli perinteinen suomalainen mökkikahvi. Kahvi jauhetaan paikan päällä ja pavut paahdetaan lähipaahtimossa.

Suklaajäätelö

Kamomen jäätelöt valmistetaan käsin Virossa. Kuvan suklaajäätelö vei kielen mennessään.

Kamomen kahvi

Kamomen talon kahvi valmistetaan perinteiseen, suomalaiseen tapaan.

Vaikuttaisi siltä, että suomalaiset keittiöt Helsingissä saavat Kamomesta kovan haastajan japanilaisella aksentilla, koska se selkeästi pyrkii korkeaan laatuun suosimalla lähi- ja luomuperiaatteita tuottaen samalla omia tuotemerkkejä. Tänne piipahdan todennäköisesti uudestaan juomaan mökkikahvit ja maistelemaan Kamomen omia kanelikeksejä.

Ruokala Lokki Kamome

Ruokala Lokki jap. Kamome Shokudo oli ensimmäinen Suomessa kuvattu japanilainen elokuva. Kamome sijaitsee samalla paikalla, kuin missä elokuvan kahvila sijaitsi.

Kokonaisarvio **** = 4/5 p.

 

Tässä lyhyt trailer elokuvasta ”Ruokala Lokki” jap. ”Kamome shokudō”. Kohtauksessa pääosanäyttelijä Markku Peltola näyttää mallia toiselle pääosanäyttelijälle, Satomi Kobayashille miten saadaan hyvää, suomalaista kahvia. Itse kutsun tätä kahvinvalmistustapaa yksinkertaisesti mökkikahviksi, koska mökillä tulee tehtyä kahvia tähän tapaan. (Julkaisuvuosi 2006, Japani)