• Kaisaniemenkatu 4, 00100 Helsinki, Tel +358 45 232 0410

Majavaa ja muuta suomalaista murkinaa

Syö Helsinki! Viikoilla piti päästä maistamaan majavaa. Tavallisesti lähemmäs kahtakymppiä pyörivä ydinkeskustassa sijaitsevan Ravintola Hiiden annos lähti nyt 10 euron sopuhintaan, joten metsiemme ja patojemme arvoitus, majava, alkoi kiinnostamaan makuelämyksenä. Jo ennenkuin pääsimme ravintolaan asti, herätti majava-kokeilu pientä keskustelu fb-seinälläni. Yksi kirjoittaja mietti, että Suomessa on jokseenkin negatiivinen suhtautuminen metsästykseen tai ”saatikka niiden metsän antimien tarjoilemiseen ravintolassa”.

Suomen metsät ovat todellinen herkkujen aarreaitta. Kesäisin saamme nauttia suussasulavista marjoista, ja syksyllä taasen erilaiset metsäsienet tarjoaa ahkeralle poimijalle rahanarvoista ruokaa. Vähemmälle julkisessa keskustelussa on jäänyt erilaiset saaliseläimet, jotka ovat oikein valmistettuna herkullista, proteiinipitoista ja terveellistä ruokaa. Luomuruoasta on tullut oikea hittituote, mutta harvemmin tulee ajatelleeksi, että riista on varsinaista luomulihaa. Metsästyksen ankara kritisoiminen sekasyöjien joukosta on tekopyhää – onnellisemman elämän vapaana luonnossa kasvanut riistaeläin on elänyt, kuin tehokasvatettu broileri jättikanalassa.

Karhu ja pölkky

Suomen kansalliseläin karhu nojaili pölkkyyn Ravintola Hiiden seinustalla.

Majavan on arveltu olleen yksi jääkauden jälkeisistä Suomen alueen tärkeimmistä saalislajeista. Yleisesti ja suuria määriä majavaa pyydettiin vielä keskiajallakin, mutta pyynti yltyi tehopyynniksi, ja majavakanta hävitettiin lähes sukupuuttoon. 1900-luvulla Norjasta otettiin majavaistukkaita ja kanta lähti uudelleen nousuun. Tällä hetkellä Suomesta tavataankin kahta majavalajia, alkuperäistä lajiamme euroopanmajavaa ja myöhemmin tullutta kanadanmajavaa. Jälkimmäisestä on tullut runsaslukuisempi ja sen metsästyskausi on juuri nyt meneillään huhtikuun loppuun saakka.

Majavapata-annos

Majava-pata: Majavan paistia, juureksia, pekoni-perunasosetta ja puolukkasurvosta.

Alkuruoat jätimme väliin ja siirryimme suoraan asiaan eli majavapadan ääreen. Sinänsä mitäänsanomattomissa valkoisissa lautasissa eteemme kannettiin hieman poronkäristykseltä näyttävä annos perunamuusineen ja puolukkoineen. Majavapata oli tuttuun tyyliin aseteltu perunamuhennoskuopan keskelle. Tämän näköinen annos on ennenkin nähty, mutta kun tiedossa oli, että liha on majavaa, odotukset olivat korkealla.

Perunamuusin seassa oli pekonia, joka ei suuremmin erottunut, mutta muuten muusi oli oikean makuista. Lisäkkeenä ja lautasen sivussa ollut puolukkasurvos oli kirpakka ja peitti hieman liikaa muiden lautasella olevia ainesosia; sen takia se jäi melkein syömättä. Ehkä makukysymys, kun seuralaisellani puolukka näytti hupenevan.

Majavapadan päällä oli rapeita juureslastuja, jotka toivat kivaa lisää annokseen. Korkeat odotukset majavasta täyttyivät ja liha oli pehmeää ja mehevää. Makua on vaikea vertailla muuhun riistaan ja sen maku täytyy kokea itse. Karkeasti sanoen majavaa voisi kuvailla riistan makuiseksi lampaaksi tai naudaksi.

Kokonaisuudessaan annoksen ainekset toimivat keskenään suurimmalta osin ja kympin annokseksi parempaa tuskin olisi voinut odottaa. Suosittelen.

Hiiden Mustikkajäädyke

Mustikkajäädyke kuusenkerkkäsiirapilla

Jälkiruoaksi tilasin mustikkajäädykkeen kuusenkerkkäsiirapilla, joka oli ihan ok, mutta ei tehnyt isompaa vaikutusta.

Sen sijaan tulin ihan kateelliseksi seuralaiselleni, joka tilasi Hiiden ritarit, kermavaahdolla ja Jäger-siirapilla. Maku oli aivan tähtitieteellisen hyvä! Jäger-siirappi sopi oudon hyvin ritarien kanssa, ja makuyhdistelmä oli erikoinen, mutta onnistunut.

Hiiden ritarit

Hiiden ritarit, kermavaahtoa ja Jäger-siirappia

Ravintola Hiisi sijaitsee hyvin kulkuyhteyksien varrella Kaisaniemessa, Helsingin ydinkeskustassa. Paikka mainostaa olevansa suomalainen ruokaravintola, ja käyttävänsä lähiruokaa ja luomua mahdollisimman paljon. Sisustus on hyvin pelkistetty, tummanpuhuva ja kuluneen karhea. Suomalaista ruokaa tarjoavia iltaravintoloita on poikkeuksellisen vähän Helsingin kokoisessa kaupungissa, joten Hiiden kaltaisille paikoille löytynee asiakkaita, kunhan muuten homma pelittää. Palvelu oli suomalaisen tehokasta ja ripeää, mutta kuitenkin ystävällistä. Ruoka erittäin maukasta. Sisustus voisi olla glamöörimpää, jotenkin tyyli oli hakusessa. Muuten Hiisi täytti kaikki ravintolabloggarin odotukset.

Reetta Hiidessä

Reetta Angelvo Ravintola Hiidessä lokakuussa 2013.

Kokonaisarvio 4/5 = ****