Saaristolaisherkkuja 200-vuotiaassa kivitalossa

Sundsman Krog on pala helsinkiläisten historiaa aina Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta vuodesta 1817, jolloin nykyisin ravintolana toimiva talo rakennettiin. Kauppatorin kupeeseen kauppalaivan kapteeni G.W. Sundsman muutti perheineen talon yläkertaan. Nykyisen Krogin tiloissa sijaitsi liiketiloja. Ravintolatoiminta alkoi 1980-luvun lopulla ja koko rakennus on nykyisin ravintolakäytössä.

Saariston herkut maistuivat

Silliä, katkarapuja, kurkkusiivuja, sipulia ja smetanakastiketta.

Sundsman Krog on lähialueen finedining-ravintoloista huokeimmasta päästä. Vastaanotto oli miellyttävä, ja saimme heti pöydän. Olin lähtenyt seurueen mukana, joten ruokavalinnoista keskusteltiin yhdessä. Päätimme kaikki ottaa alkuruoiksi Sundsman Krogin perinteisen kalapöydän tilliperunoiden kera. Päätöstä ei tarvinnut katua, sillä alkuruokapöytä ylitti odotukset. Pöytään oli saatu ahdettua sopivassa määrin graavilohta, savustettua muikkua, keitettyjä munia, sillilajitelma, marinoituja katkarapuja, kurkkua, sipulia ja smetanakastiketta. Uuno Turhapuro olisi varmaan tyytyväinen. Se oli niin runsas, maukas ja herkullinen, että jouduimme kaikki hillitsemään itsemme, että jaksaisimme myös pääruoat. Kuumat, keitetyt tilliperunat tarjoiltiin suoraan pöytään ja niiden kanssa tuli sulatettua voita. Kalapöydän voi lisämaksusta syödä myös pääruoaksi.

Taiteellinen karitsa annos

Ylikypsää karitsan lapaa ja mintulla maustettua Béarnaisekastiketta

Pääruoaksi suurin osa tilasi ylikypsää karitsan lapaa ja mintulla maustettua Béarnaisekastiketta. Karitsa oli todella murea, hieman rasvainen ja mehevä. Lautasella tulleet kasvikset oli jätetty al denteksi ja se toi kivaa rapsakkuutta kokonaisuuteen. Kahden kastikkeen maut sulivat yhdeksi maukkaaksi kokonaisuudeksi, ja toivat taiteellisuutta annokseen. Kaikilta lähti lautanen tyhjänä takaisin keittiöön.

Lohiwallenbergissa on jauhettua lohta.

Lohiwallenberg herneillä, kukkakaalilla ja pähkinävoilla.

Vierustoverini tilasi Lohiwallenbergin herneillä, kukkakaalilla ja pähkinävoilla. Ystävällisenä ihmisenä hän antoi minunkin maistaa tuota herkkua. Wallenbergin pihvi syntyi aikoinaan ruotsalaisen mahtisuku Wallenbergin suvun päämiehen Marcuksen mieltymyksestä. Sen sanottiin auttavan hänen vatsavaivoihin. Paneroitu lohiwallenberg on muunnelma alkuperäisestä, joka on tehty naudan sisä- ja ulkofileestä. Ei jättänyt lohiwallenbergikään kylmäksi, pihvissä oli hyvä rakenne. Pähkinävoi peitti hieman liikaa muita makuja. Lohi oli mehevä, vaikka se oli jauhettua lohta.

Tee tuotiin lasissa

Teen kanssa tuli sitruunaa ja hunajaa.

Kauniiksi lopuksi tilasin haudutettua teetä, joka tuotiin lasissa. Näky oli niin lumoava, että se päätyi kameralle. Tässä paikassa tuli teen mukana myös sitruunaa ja hunajaa, mikä oli miellyttävä yllätys, koska valitettavan usein monissa paikoissa se unohdetaan.

Palvelu oli kaikin puolin moitteetonta, esimerkiksi perunoita tuotiin pöytään heti lisää, kun ne alkoivat käydä vähiin. Laseja käytiin ahkerasti täyttämässä ja varmistettiin asiakkaalta kysymällä oliko kaikki hyvin. Ruoka oli korkeatasoista ja hinta-laatusuhde vaikutti olevan keskiverron yläpuolella. Miljöö oli hieno, mutta rento – tänne voi kiireessä tulla vaikka farkut jalassa syömään saaristolaispöydän antimia. Seinät kaipaisivat ehkä hieman jo maalipintaa. Paikan lähes 200-vuotinen historia huokuu salissa. Tänne tulen uudestaan ja suosittelen muillekin finediningin ystäville, jotka eivät halua maksaa itseään kipeäksi mukavasta ravintola-illasta.

Sundsman Krog toimii 200 vuotiaassa kivitalossa.

Reetta Angelvo & Sundsman Krog

Kokonaisarvio **** = 4/5