Suomen vanhimmaksi thairavintolaksi itseään tituleeraava, Helsingin Vuorikadulla sijaitseva Ravintola Ryan Thai oli pitkän aikaa käynyt mielessä – se oli koettava. Saavuin vahvemman astiani kanssa tilavahkoon, hieman hämyisen mystiseen thairavintolaan tavallisena su-iltana. Ravintola oli melko täynnä, mutta saimme kuitenkin viehättävän pöydän läheltä keittiötä. Ensin säikähdin, että keittiön melu ja vilinä häiritsee, mutta oikeastaan se toi mukavan ja ahkeran pössiksen paikkaan – ainakin täällä tehdään töitä!

Asiakaskunta oli moninaista ja sijainti Helsingin ydinkeskustassa tuo varmasti paljon vaihtelevuutta asiakaskuntaan. Miljöö on utuinen ja valloittava – puheensorina uppoutuu tiloihin ja tuo tietyn yksityisyyden tunteen.

Ryan Thain kevätkääryleet

Ryan Thain herkulliset kevätkääryleet.

Päätimme tilata päivällisen kahdelle, johon kuului kevätrullat, kaksi pääruokaa ja jälkiruoaksi friteeratut banaanit jäätelön kera. Alkuruokana talon omat kevätrullat oli mitä mainioin hyisenä kevättalveniltana. Ne tuotiin pöytään tirisevän rapeina ja viereen iskettiin hapanimeläkastike. Kevätrullien kaveriksi tuotiin kanavartaat. Herkullinen startti päivälliselle, joka nosti odotukset korkealle.

Ravut ja chilihärkä

Jättikatkarapuja hapanimeläkastikkeessa ja härkää chilikastikkeessa.

Pääruoaksi tuotiin jättikatkarapuja hapanimeläkastikkeessa ja härkää chilikastikkeessa. Lisukkeeksi tuotiin iso kippo riisiä. Molemmat pääruoat olivat pettymys. Ruoat olivat mauttomia ja oli selvästi yritetty miellyttää suomalaista makua. Tässä mennään metsään, koska suomalaiset, ainakaan minä en halua, että etnisiä ruokia laimennetaan, vaan ruoat olisi hyvä olla ainakin hyvin lähellä lähtömaan tasoa. Silloinpa juuri menen thairavintolaan, kun haluan syödä palan Thaimaata, ilman että minun tarvitsee ostaa kallista lentolippua sinne. Ainakin asiakkaalta olisi hyvä kysyä tulisuusastetta, itse olen tulisen ruoan ystävä ja tilaan aina, jos sellaista kysytään, vahvimman asteen mukaan. Myös itse ruokien rakenteissa oli jotain outoa, mutta ei siitä nyt enempää, koska heillä näkyisi olevan täysi työ saada maut kuntoon.

Esillelaitto

Ruoassa oli kauniit koristelut.

Olin jo naama aivan mutrulla ja harkitsin valituksen tekoa, kunnes totesin, että aika ei nyt riitä valittamiseen. Jälkiruoka tuli ripeästi. Se valloitti minut kokonaan ja sai mielen pois ikävästä pääruoasta. Jälkiruoka ja teeastiasto oli komea ilmestys ja tuli varsin kuninkaallinen olo sitä katsellessa. Friteeraus oli onnistunut, ja banaaninpalat katosivat nopeaan tahtiin lautaselta. Haudutettu tee oli varsin hyvää ja sopi hyvin jälkiruoan kaveriksi. Hintatasoltaan Ryan Thai oli huokea. Plussaa toi miljöö, nopea ja ystävällinen palvelu, huokeus ja hyvät friteeraukset sekä kaunis esillelaitto. Miinuksena pääruokien mauttomuus, rakenne ja epäaitous.

Jälkiruoka-ja teekattaus

Jälkiruoka- ja teekattaus oli komea ja sai aikaan juhlavan tunnelman.

 

Kokonaisarvio ***= 3/5.