• Helsingin Messukeskus, Pasila
  • Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Matka2017 saapui taas hyiseen pääkaupunkiin Helsingin Messukeskukseen 20. -22.1.2017 ja erityisenä teemana tänä vuonna oli Suomi johtuen Suomen 100-vuotis juhlavuodesta. Myös Syö,Juo, Nauti-sivusto on ottanut suomalaisen ruoan tämän vuoden kärkihankkeeksi. Saavuin aloituspäivänä Messukeskukseen ja Suomi-lavalla esiintyikin sopivasti tv-kasvo ja hotelli-ja ravintolayrittäjä Saimi Hoyer. Sain häneltä haastattelun ja luontevasti keskustelimme suomalaisesta ruoasta. Hoyerin näkemykseen mukaan suomalainen ruoka on nimenomaan luonnosta saatavaa ruokaa eli tarkoittaen kalaa, sieniä, marjoja ja villiyrttejä. Näkemys on sikäli mielenkiintoinen ja totuudenmukainen, koska Suomeen tuli maanviljelys sangen myöhään ja suomalaiset olivat pitkään metsästys- ja keräilijäkansaa. Siksi Suomessa on vahva marjastamisen, sienestämisen, kalastamisen ja metsästämisen perinne. Uuden suomalaisen ravintolan Punkaharjulle perustanut Hoyer uskoo vahvasti liikeideaansa ja tekee yhteistyötä mm. ruokakirjailija, keittiömestari Sami Tallbergin ja Vuoden Kokki2017 semifinalisti Mikko Lahtisen kanssa, joista jälkimmäinen on Saimin ravintolan keittiömestari.

saimi hoyer

Reetta Angelvo haastatteli ravintolayrittäjäksi ryhtynyttä tv-tähti Saimi Hoyeria, joka kertoi suomalaisesta ruoasta.

Haastattelun jälkeen suuntasin nokkani kohti ruokakojuja, jossa poromakkara kärysikin mukavasti sieraimiini. Lapin Kaamosliha Oy oli näyttävällä kojulla myymässä porosta valmistettuja tuotteita, joista poromakkara näytti olevan ehdoton hitti. Noin 80 % poroa sisältävä grillimakkara olikin maukas ja edullinen välipala nälkäiselle messuvieraalle. Vastapäätä sai Irene Partasen muikkukukkoja. Pettymykseksi kuuluisia Partasen lihapiirakoita, joita Kuopiossa käydessä on ehdottomasti saatava, ei jostain syystä tällä kertaa ollut saatavilla. Seuraavaksi tuoreiden, karjalaisten leipomusten tuoksu oli niin vastustamaton, että mukaan lähti kotileipomo A-L Sorsan uunituoreita sultsinoita. Kotileipomo A-L Sorsa on erityisesti keskittynyt suomalaisten, perinteisten piirakoiden valmistamiseen. Listalta löytyvät niin riisi, ohra- ja perunapiirakat kuin karjalaiset sultsinat ja Liperin ohra-puolukka rönttöset. Ainakin messukokemus oli hyvä ja näytti kiinnostavan myös paikalla ollutta yleisöä.

poromakkaroita

Lapin Kaamoslihan poromakkara oli messuvieraiden suosikki.

muikkukukko

Irena Partanen on kuuluisa lihapiirakoista ka kalakukoista. Tässä muikkukukko.

sultsinat

Kotileipomo A-L Sorsa myi perinteisiä, suomalaisia piirakoita. Kuvassa hellalla paistetut sultsinat.

punajuuritäytteiset karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoita punajuuritäytteellä kotileipomo A-L Sorsan kojulta.

Suomiruoka-osasto oli kiva päättää Ravintola Anttolanhovin tarjoamiin ruisrieska-muikku-maistiaisiin. Näyttävällä, mm. jättimäisillä ruisleivillä somistetulla ständillä mukana ollut Ravintola Anttolanhovi on Mikkelin lähellä sijaitseva hotelli- ja ravintolakokonaisuus, joka panostaa mm. suomalaiseen lähi- ja perinneruokaan. Palvelu ständillä oli niin ystävällistä ja lämminhenkistä, että taidanpa joku kerta suunnata matkareittini Mikkelin suuntaan matkallani Pohjois-Suomea kohti. Tämän vuoden Matka2017 Suomi-teema oli jokseenkin onnistunut, vaikkakin jäin kaipaamaan monipuolisempaa kattausta suomalaisen ruoan osastolta. Suomalaiset liha, riista- ja kalaruoat olisi voitu tuoda näyttävämmin esiin. Toivottavasti ensi vuonna näemme entistäkin monipuolisemman Suomiruoka-osaston.

anttolanhovi

Ravintola Anttolanhovi houkutteli ruisrieskoilla, joihin oli sipaistu herkullista muikkutahnaa.

suomalainen ruisleipä

Mitä olisikaan Suomi-osasto ilman suomalaista ruisleipää. (Ravintola Anttolanhovi)

Messukävijän näkökulmasta pienet, muutaman euron makupalat toimivat ajanvietteenä ja tyydyttävät nälkäisen messuvieraan vatsan. Ja mikäs sen mukavampi tapa tutustua Suomeen, kuin erilaisten ruokien kautta. Talouslukujenkin valossa kotimaan matkailu nauttii vahvaa luottamusta suomalaisten keskuudessa. Suomalainen käytti kesälomaansa viime kesänä noin 871 euroa kotitaloutta kohti, joka on enemmän kuin eurooppalainen keski-arvo. (lähde:ferratum.fi) Suurin osa näistä rahoista tuli takaisin suomalaisille ravintola- ja matkailuyrittäjille. Syö,Juo, Nauti toivookin, että Suomen 100-vuotis juhlavuotena suomalaiset ja suomalaisuudesta kiinnostuneet tekevät vähintäänkin makumatkan suomalaiseen ruokaan.