• Helsingin Messukeskus
  • Messuaukio 1, PL 21,
  • 00521 Helsinki
  • Tel + 35840 450 3250

Gastro Helsinki tapahtuma järjestettiin taas Helsingin Messukeskuksessa 16.3. – 18.3.2016. Gastro Helsinki on laajin koko HoReCa-alan eli hotelli- ja ravintola-alan tavoittava tapahtuma. Tänä vuonna näytteilleasettajia oli yli 200. Tarjonta oli niin kattava, että aikaa kannatti varata reilusti. Aloituspäivänä päätapahtuma oli valtakunnallisen kouluruoka-kilpailun finaali. Muita show-luonteisia esityksia oli mm. Jaakko Kolmosen rahaston palkintojen julistaminen ja  hyönteisten esittely ratkaisuna tulevaisuuden mahdolliseen ruokapulaan. Muuten pääpaino oli näytteilleasettajissa, joissa tarjontaa riitti. Useilla isommilla toimijoilla olivat omat kokit valmistamassa ruokaa yleisölle maistiaisiksi.

Kokki paistaa ruokaa

Isoimmilla toimijoilla olivat omat kokit tekemässä ruokaa yleisölle.

Kouluruokakilpailun finaalissa taistelivat Oulun Pöllökankaan koulu, Asikkalan Vääksyn yhteiskoulu, Tampereen Koiviston koulu, Helsingin Kulosaaren yhteiskoulu ja Kotkan Ruonalan koulu. Yleisössä kannustivat koulun oppilaat kyltein. Meteli oli kova, ja jos kannustuksen määrästä olisi pitänyt päätellä voittaja, olisi osunut oikeaan. Voiton vei Kotkan Ruonalan koulu. Voittomenu: Viikarin lempeä savulohikeitto, vihreä mandariinisalaatti, sämpyläsolmut, värikäs kasvispaistos, lihapullakastike ja mehevä mustikkakukko. Kouluruokakilpailun tavoite on ilmeisesti nostaa kouluruoan tasoa ja arvostusta. Lopputulos näytti onnistuneelta ja tempaus teki varmasti hyvää alan arvostukselle.

Yleisö koostui koululaisista

Finaalikoulujen fanijoukot kannustivat suosikkiaan voittoon.

voittaja menu

Voittomenu: Viikarin lempeä savulohikeitto, vihreä mandariinisalaatti, sämpyläsolmut, värikäs kasvispaistos, lihapullakastike ja mehevä mustikkakukko.

Jälkiruoka ja emäntä

Kotkan Ruonalan koulun Jaana Huuhka esitteli voittajajälkkäriä hetki ennen voittajan julistamisista.

Mustikkakukko

Kouluruokakilpailun voittajajälkiruoka oli mehevä mustikkakukko.

Laitilan kanatarha tarjosi munakasta ja esitteli uusimpia kananmuna-tuotteitaan. Tällä hetkellä valikoimasta löytyi viittä eri lajia kananmunaa. Myyntipäällikkö Lisa Savola kertoi eri lajien eroista. Esimerkiksi häkkikananmunia ei myydä enää ollenkaan. Kaikkein eettisin ja luonnollisin valinta on luomu-kananmuna. Hyviä ja eettisiä vaihtoehtoja ovat myös Gmo-vapaat ja ulko-kananmunat. Gmo-merkintä tarkoittaa sitä, että kana on koko elinaikansa syönyt vain Gmo-vapaata rehua. Ulkokanat saavat viettää päivittäin aikaa myös ulkona. Kananmuna on hyvin ravinteikas ja monien vitamiinien sekä proteiinin lähde.

Laitilan Kananmuna

Laitilan muna esitteli eettisiä kananmunia, mm. Gmo-vapaata kananmunaa.

Myllyn paras oli panostanut näytteillepanoon monin eri toiminnoin ja ruokapistein. Ammattikokit väänsivät pizzaa nälkäisille jonottajille. Kauniit ja kotoisat herkut koristivat tilaa. Esillä oli hotseja eli suomalaisia , isoja lihapiirakoita pitkillä nakeilla, kauniita suolaisia suupaloja, ja suussa sulavaa kakkua. Vieressä Myllärin paras leipoi gluteenittomia sämpylöitä. Mielenkiintoinen uutuus oli gluteenittomat kaurajauhot, joista oli leivottu herkullisia sämpylöitä maistiaiseksi. Atria valmisti ruokaa yleisölle ja tarjolla oli maukkaita kanansiipiä dipillä. Ainakin säpinää ständillä riitti.

Myllyn paras hotsi

Myllyn Paras panosti esillelaittoon – onko tässä hotseja?

Atrian broileripiste

Atrian broileripisteellä tarjottiin kanansiipiä, joka herätti yleisön kiinnostuksen.

Ituja ja versoja tarjoili vantaalainen tuote nimeltä Silmusalaatti. Yrityksen perustaja ja luomuviljelijä Samuli Laurikainen oli itse vastaamassa uteliaiden kysymyksiin. Kaikki tuotteet olivat luomua ja tuulisähköllä tuotettuja. Mitä ravintoarvoa iduilla ja versoilla on?

– Siinä vaiheessa, kun kasvi on pieni verso ja vasta lähdössä kasvupyrähdykseen, kaikki maku ja vitamiinit ovat vasta tiivistetyssä muodossa. Esim. parsakaalia pidetään nyt tällaisena superkasviksena, niin esim. 5 g parsakaalin ituja on saman verran vatsa-ja suolistotulehduksia korjaavaa ainetta, kuin 150 g kokonaista kasvia. Eli tuossa yhdessä rasiassa ituja on 1,5 kg parsakaalia vatsa-ja suolistotulehduksia korjaavan aineen osalta, Laurikainen valaisi. Entä jos kuumentaa idut?

– Jos kuumentaa yli 37 asteen, on vaarana, että entsyymit tuhoutuu. Ja entsyymit taas vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen. Mehän saatais yhdestä multivitamiini pilleristä koko viikon vitamiinit. Ongelma on se, että ravintoaineet ei imeydy. Todennäköistä on, että 95 % hulahtaa vaan ohi, Samuli kertoi.

Itu-ja versotuotteet

Silmusalaatin perustaja Samuli Laurikainen esitteli itu- ja verso-tuotteitaan.

Näyttelykierros oli mukava lopetella makeisiin makuihin. Fazer oli rakentanut näyttävän munkkibaariin ja lanseerasi berliininmunkin rinnalle omarmunkin, joka oli pehmeällä toffeella päällystetty makoisa uutuus. Kotimainen luomujäätelötehdas Suomisen Maito oli laittanut pystyyn herkuttelupisteen, jossa oli esittelyssä luomujäätelö – Jymy. Asiantuntevia neuvoja antoi yrityksen toimitusjohtaja Erkki Mikola. Jäätelötehdas sijaitsee Aurassa ja jäätelö valmistetaan lähiruoka periaatteella ja täysin luomuna. Kotimaisten marjojen ystävänä makuaistejani ilahdutti eniten mustikka, puolukka ja mansikka. Jäätelöissä viehätti suomalaisen marjan maku. Jopa mansikkajäätelössä maistui vahvasti suomalainen mansikka, joka on tyystin erilainen kuin keski-eurooppalaiset kilpasiskonsa. Suomalaisissa luomu- ja metsämarjoissa on omanlaisensa tiivis maku ja se myös maistui Jymyn tuotteissa. Jymy kilpailee gourmet-jäätelöiden sarjassa.

Munkkibaari

Fazerin munkkibaarissa esiteltiin klassikkomunkkien rinnalla uusi Omarmunkki.

Jymy jäätelö

Jymy-jäätelön puolukassa ja mustikassa maistuivat puhtaan suomalaisen marjan maut.

Gastro Helsinki tapahtuma yllätti tuoreudellaan ja runsaudellaan. Tämän tyyppisiin isoihin ruokatapahtumiin kannattaa suunnitella etukäteen mihin tutustuu, ellei ole aikaa aamusta iltaan. Hienoa, että Helsingin Messukeskukseen oli saatu näinkin laadukas ruokatapahtuma aikaiseksi.

Gastro Helsinki

Gastro Helsinki yllätti tuoreudellaan ja runsaudellaan.