• Pohjoinen Makasiinikatu 6, 00130 Helsinki,
  • Tel +358 9 6128 5100

”Lääkärien talossa” kalliisti, koreasti – ja koleasti illallisella.

Fabian, joka sijaitsee Ravintola Kellarikrouvin yläkerrassa Kaartin kaupunginosassa päätyi puolivahingossa Itsenäisyyspäivän illallispaikaksi, kun vuorotyöläisen vuoro loppuikin jo sovittua aiemmin . Mikäs sen hienompi tapa viettää Itsenäisyyspäivää, kuin suomalaisten mestariarkkitehtien Gesellius, Lindgren, Saarinen-kolmikon piirtämän rakennuksen kauniissa ja avarissa sisätiloissa. Talossa on jo viime vuosisadan alussa pyörinyt suomalaista kulttuurin (Jean Sibelius) ja lääketieteen (Henrik Zilliacus) sekä armeijan kermaa aina Mannerheimia myöten. Talo liittyy jopa Eugen Schaumaniin siten, että lääkäri Faltin, joka leikkauksella koitti pelastaa Eugenin hengen kenraalikuvernööri Bobrikovin salamurhan jälkeen, asui talossa.

Fabianin sali

Fabianin sali näytti hyvin viehättävältä.

Fabian kadulta päin

Kellarikrouvi/Fabian sijaitsee niin sanotussa ”Lääkärien talossa”.

Tunnelmat olivat siis juhlalliset, ja miljöö auttoi tuon juhlavuuden synnyssä. Fabianin puolella oli karsitumpi ruokalista. Ympäristö oli visuaalisesti kaunis ja talon historiaa kunnioittava. Joulukoristeet olivat tyylikkään mahtipontisia sopien muuhun ympäristöön. Ainoastaan helposti viluisena ihmisenä, minulla oli ajoittain kylmä istuessani Fabianin suurien ikkunoiden vieressä. Tilassa oli ruokapöytiä, baaritiski ja muutama muhkea sohvaryhmä. Tilasin alkuun vihreän salaatin, joka oli hyvin simppeli. Alkuruoat tulivat nopeasti pöytään.

Ikkunoissa oli joulukoristeet

Suuret kaari-ikkunat kadulle loivat tunnelmaa.

Baaritiski

Baaritiski näytti hyvin varustellulta.

Pääruoaksi tilasin itselleni paahdettua meritaimenta suppilovahverokastikkeella. Meritaimen oli todella laadukas, ja kaikki ainekset olivat tuoreista raaka-aineista. Täytyy tunnustaa, etten ollut aiemmin maistanut meritaimenta, jonka maku muistutti hyvin paljon lohta. Meritaimen lisääntyy joissa ja puroissa, joista se lähtee kasvaessaan merivaellukselle. Tuo hienostunut kala saa siis ravintonsa suurimmaksi osaksi suurissa vesistöissä. Annoksen kaikki maut palsternakka muhennosta myöten maistuivat ainakin tälle tytölle, ja  itse annokselle antaisinkin täydet viisi tähteä.

Paahdettu taimen

Paahdettua meritaimenta, muhennettua palsternakkaa ja
tummaa suppilovahverokastiketta

Muita seurueelle meneviä annoksia oli pippuripihvi härän sisäfileestä itsetehdyillä ranskalaisilla ja mustapippuri-hollandaise-kastikkeella sekä poron sisäfilettä. Maistoin palat molemmista annoksista ja täytyy yhtyä syöjän hehkutukseen pihvin mausta ja laadusta. Liha oli täydellisen pehmeää ja pippuria oli valeltu, no sanotaan nyt, ainakin riittävästi. Maalaisperunat ja kastike kruunasivat annoksen. Sopi ainakin erinomaisesti nälkäisen teinitytön suuhun.

Sisäfilepihvi

Kellarikrouvin pippuripihvi härän sisäfileestä itsetehtyjä ranskalaisia
ja mustapippuri-hollandaisea

Kolmas seurueelle menevä annos oli grillattua poron ulkofileetä, puikulaperuna-muhennosta ja katajanmarjakastiketta. Syöjän omat kommentit olivat: ”Tosi murea, muheva ja pehmeä”, ”Suli oikein suuhun”. Syöjän, joka on itse ravintola-ammattilainen, mielestä paras poro-annos mitä hän oli 15 vuoden uransa aikana syönyt, Katajanmarjakastike sopi poron kanssa kuin isä äitiin ja annoksessa oli riittävästi lihaa, joka ei suinkaan ole itsestäänselvyys kaikkialla.

Poron ulkofilee

Grillattua poron ulkofileetä, puikulaperuna-muhennosta ja katajanmarjakastiketta

Jälkiruoaksi jaksoimme syödä pienet jätskiannokset ja kuumat kaakaot. Palvelu oli ammattitaitoista, muttei mitään tajunnanräjäyttävää. Plussaa olisi tämän tasoisissa paikoissa, että pöytään tuotaessa ruoista kerrottaisiin jotakin. Tietynlainen ilmeettömyys ja kylmyys, siis ihan fyysinenkin jäi tästä paikasta mieleen. Hinta-taso oli korkea, mutta kokiko saavansa täyttä vastinetta rahoilleen? Vaikka varsinkin pääruoka-annokset olivat korkeatasoisia, niin samantasoisia olen edullisemminkin syönyt. Miinuksia ropisi vetoisista ikkunoista, kopeasta palvelusta ja korkeista hinnoista. Plussaa tuli kauniista ympäristöstä ja korkeatasoisesta ruoasta. Kokonaisuudesta jäi siis loppujen lopuksi hieman kolkko jälkimaku suuhun. Seuraavaksi enemminkin suunnistaisin alakertaan Kellarikrouvin puolelle, joka vaikutti puoleensavetävältä jouluisine buffetpöytineen. Hinnat huokeammiksi, ikkunoihin tiivistykset, ja palvelusta lämpimämpää, niin Fabianista tulisi ihan kelpo loungen ja ruokaravintolan yhdistelmä.

Jäätelöä ja kaakaota

Jälkiruoaksi tilasimme pikkuiset jätskit ja kuumat kaakaot.

Kokonaisarvio 3/5 = ***