• Simonkyläntie 11 A
  • 01390 Vantaa
  • Tel + 358 46 9201371

Suomalais-kolumbialainen pari perusti ravintolan Vantaalle

Kolumbialaisia empanadoja ja trooppisista hedelmistä valmistettuja tuoremehuja – kuulostipa mielenkiintoiselta. Olin kuullut vinkin suomalais-kolumbialaisesta pariskunnasta, jotka pitivät empanadaravintolaa Vantaalla. Tämä oli nähtävä omin silmin. Pakkasimme auton syojuonauti-ruokaraadilla ja lähdimme testaamaan aitokolumbilaista pikaruokaa – empanadoja.

Empanada Tropical sijaitsee Vantaan Simonkylässä

Empanada Tropical sijaitsee Vantaan Simonkylässä

Empanadat ovat tyypillinen etelä- ja väli-Amerikkalainen pikaruoka, joita myydään katukeittiöissä ja kojuissa. Reseptit ja täytteet vaihtelevat maittain. Wikipedian mukaan ruoka on lähtöisin Espanjasta ja ensimmäinen empanada-resepti on julkaistu vuonna 1520 Espanjassa.
Empanada Tropical sijaitsee Vantaalla Simonkylässä. Ravintolan ovat perustaneet Antti Jussila ja Lina Zuluaga. Kaikki sai alkunsa 18.5.2013 Ravintolapäiviltä pop-up ravintolasta, kun Antin ja Linan valmistamat 500 empanadaa liukenivat parempiin suihin alta aikayksikön. Seuraava Ravintolapäivä oli vähintään yhtä suuri menestys ja niinpä he päättivät perustaa yhdessä kolumbialaisen ravintolan. Edulliset liiketilat löytyivät Vantaalta entisen pizzeria-pubin tiloista. Niinpä empanadoihin ja trooppisiin tuoremehuihin keskittyvä yritys pystyi aloittamaan toimintansa.
Pääsin kurkistamaan keittiöön empanadojen valmistusta, ja huomio kiinnittyi uppopaistamiseen. Uppopaistaminen rasvassa on tarkkaa puuhaa, koska vaarana, että taikina jää rasvaiseksi. Onneksi Jussila-Zuluagan keittiössä homma sujui jouhevasti, ja mitään ylirasvaista makua empanadoihin ei jäänyt.

perhe koolla

Empanada Tropicalin idea syntyi Ravintolapäivillä

Tilasin empanada-kombo aterian, johon sisältyi kolme erilaista trooppista hedelmälihaa sisältävää mehua. Annokseen sisältyi kaikkia eri täytteitä, joita Empanada-Tropical tarjoaa: liha, kana, kasvis ja vuohenjuusto. Annokseen kuuluu myös kolmea eri kastiketta: cuacamole, chili ja tartara. Ravintola valmistaa myös kaikki kastikkeet itse. Täällä empanadat valmistetaan maissijauhoista, joten ne sopivat myös gluteenitonta diettiä noudattavalle. Empanat syödään käsin kuumina, kastiketta sivellään empanadan päälle sitä mukaa, kun sitä syödään. Itse pidin eniten kana ja liha empanadoista. Liha-empanadassa oli myös perunaa, jotta koostumuksesta tulisi oikeanlainen.

Empanadat

Empanadat ovat yleinen pikaruoka Kolumbiassa.

Toinen osa ateriasta muodostui erilaisista trooppisen metsän tuorehedelmä-smoothieista tai suomalaisittain sanottuna, -mehuista. Tarjolla oli kolme mehua: guanabana, puutomaatti ja lulo. Guanabanasta kerrotaan, että se vahvistaa immuniteettia, ehkäisee syöpää ja sillä on verenpainetta laskeva vaikutus. Se sisältää mineraaleja ja A-, B- ja C-vitamiineja. Guanabana oli maultaan täyteläinen, makeahko ja raikas. Puutomaatti oli maultaan makea ja sen kerrotaan olevan anti-oksidantti. Ravintolan kotisivuilla kerrotaan puutomaatilla olevan aivoja suojaava, muistia parantava sekä päänsärkyjä vähentävä vaikutus. Lulon kerrotaan olevan immuuni-buusteri ja puhdistava olemukseltaan. Sen sanotaan rauhoittavan hermoja ja parantavan ruoansulatusta. Lulo kasvaa Kolumbian vuorialueilla ja on maultaan raikas.

Baari

Trooppiset tuorehedelmäsmoothiet ovat suosittuja. Ravintolasta löytyi myös pieni baari.

Ravintolan sisustus oli hieman sekava, seinillä oli kuvia sademetsistä ja Kolumbiasta, muuten paikka oli sekoitus väli-amerikkalaista ja suomalaista baaria tummapuisine seinineen ja puupöytineen. Puutteet sisustuksessa korvasi tiivis tunnelma, sillä sattumalta samaan aikaan vietettiin paikan toisen perustajan Linan syntymäpäiviä. Suomalais-kolumbialainen puheensorina pulppusi iloisena koko ravintolaan ja kakkua tarjoiltiin koko pienelle ravintolaväelle. Tutustumiseni Empanada Tropicaliin päättyi hienosti juhlatunnelmaan, kun lauloimme kaikki yhdessä ”Paljon onnea vaan” suomeksi, englanniksi ja espanjaksi – tietenkin.

Täytekakku

Vierailumme päättyi toisen perustajan Linan syntymäpäiviin.

SyöJuoNauti-videosarja alkaa. Sarjan ensimmäisessä jaksossa esitellään Empanada Tropical.