- Rataskaevu 8, Tallin Estonia
- Tel +372 626 90 88
Tallinnan taattu kasvisruokailijan pysähdyspaikka
Kun tulin sisään keskellä paukkupakkasia Tallinnan vanhan kaupungin Von Krahli Aediin minut valtasi uteliaisuus. Paikka on sisustettu sangen omalaatuisesti osittain kirpputorilta roudattujen huonekalujen ja antiikkiesineiden yhdistelmällä, joka on kuitenkin saatu toimimaan. Alakerta hehkusi punaista väriä, ja avautui sokkeloisena talon alle. Paikan yletön ystävällisyys tempasi mukaansa, ja poispäinkään ei voinut enää kääntyä, kun oli kerran vaihtanut pari sanaa tarjoilijan kanssa. Talon punaviini kuulosti houkuttelevalta, kun ulkona mittari painui reilusti alle kipurajan.

Yläkerran ravintolasalin sisustus ihastutti.

Vanhat suuret valokuvamuotokuvat olivat osa sisustusta.
Pidin välipäivää raskaan ja rasvaisen edellispäivän jäljiltä, ja tilasin Von Krahli Aedin kehuttua kasvisruokaa tattari-kaalikääryleen muodossa. Virolaisesta keittiöstä ideansa ammentava ravintola oli onnistunut ainakin tässä annoksessa. Kasvikset oli haudutettu erittäin pehmeäksi, ja kaali suorastaan suli suuhun. Kääryleet oli valeltu kermaisella metsäsienikastikkeella, ja koko komeus oli viimeistelty iduilla, kirsikkatomaatilla ja parilla koristesalaatin lehdellä. Lopputulos oli samaan aikaan korkeatasoinen, mutta runsas. Talon punaviini sopi yllättävän hyvin tällaisen hieman tuhdimman kasvisruoan kanssa.

Tilasin tattarikaalikääryleitä kermaisella metsäsienikastikkeella.

Ruokien esillelaitto oli taidokkaan kaunista
Kun katselin hieman tarkemmin ympärilleni hämmästyin, kuinka ravintola täyttyi alakerta edellä. Invahissistä ei ollut tietoakaan siinä vaiheessa, kun kapeita kierreportaita pitkin kannettiin pyörätuoli asiakkaan vielä istuessa siinä. Hetken kuluttua toiseen seurueeseen liittyi isohko koira, joka ei onneksi haukkunut. Paikka tuntui olevan vieraanvarainen kaikenlaisille hiihtäjille, ja itsekin villapaitaan sonnustautuneena en tuntenut itseäni laitapuolen kulkijaksi, vaan sain ensiluokkaista palvelua. Hinnat olivat suomalaisittain katsoen huokeat, ja täällä sai koko rahalle vastinetta.

Alakerta oli erityisesti paikallisten seurueiden suosiossa.
Ruoan lisäksi ihastuin eniten paikan ilmapiiriin, joka vaikutti rennon keski-eurooppalaiselta. Näin keskellä helmikuuta, ravintolan asiakaskunta koostui pääosin paikallisista, joka useimmiten on hyvä merkki jokapaikassa. Voin suositella Von Krahli Aedia virolaisen ruoan ystäville, ja etenkin kasvisruokailijoille. Täällä käytettiin tuoreita ja aitoja raaka-aineita, ja maut olivat onnistuneita. Tänne on mukava tulla toistekin, esimerkiksi kevään korvilla, kun terassit aukeavat ja vanhan kaupungin mukulakivikadut heräävät henkiin.
Kokonaisarvio 5/5 p = *****