• Rataskaevu 16, Tallinn Estonia
  • Tel+ 3726424025

Korkeatasoista ruokaa Tallinnan vanhassa kaupungissa

Viron Tallinnan vanhan kaupungin ruokapaikoista ehdoton helmi on Rataskaevu 16. Satoja vuosia vanhassa rakennuksessa toimiva ravintolakompleksi teki lähtemättömän vaikutuksen käydessäni eräänä talvikuisena pakkaspäivänä nauttimassa illallisen pitkän kaavan mukaan.

Yläkerran kabinetti

Yläkerran kabinetti oli tyylikkäästi sisustettu.

Keittiön tervehdys

”Keittiön tervehdys”oli tomaattismetanaleipänen

Ensimmäisenä pääsin nauttimaan  kokin tervehdyksestä tomaattismetanaleipäsen muodossa. Tarjoilija oli erittäin ystävällinen englantia puhuva nuori mies, joka osasi kertoa myös ruokien sisällöstä  tarkemmin.

Tilasin itselleni alkuruoaksi kurpitsakeiton. Keitto tuotiin mehevien ja todella tuoreiden leipäpalojen kera. Aitoa voita tuotiin pienessä kipossa leivän kaveriksi. Maku oli kerrassaan loistava, tuore sekä terveellinen. Tällainen kuuma keitto sopii todella hyvin kylmiin talvipäiviin lämmikkeeksi.

Kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto maistui kylmässä talvisäässä.

Ystäväni tilasi kevyesti paistettua kananmaksaa tuoreen salaatin, paahdetun omenan ja viinikastikkeen kanssa. Pääsin minäkin maistamaan tuota herkkua – salaatti oli tuoreen ja raikkaan makuinen. Ainesosat olivat selkeät ja jokainen komponentti oli selvästi mietitty kokonaisuuteen sopivaksi. Salaatti oli rapeaa, pikkutomaatit tuoreita ja maksa sopivasti paistettu. Ainekset sopivat keskenään yhteen. Viinikastike oli melko hapanta, mutta se oli viisaasti lautasen pohjalla, josta sitä oli helppo annostella oman maun mukaan. Makuja täydensi rapeaksi paahdetut omenat, joita olisin kaivannut vähän lisää. Kokonaisuudessaan hyvä aloitus aterialle.

Kananmaksasalaatti

Kananmaksasalaatti oli tarkkaan mietitty kokonaisuus.

Kevyen alkupalan jälkeen pöytään tuotiin uunilohta ja linssipiirasta purjo-pinaattikastikkeella. Ruokien asettelu oli visuaalisesti kaunis ja erityisesti linssipiiras houkutti jo pelkällä ulkonäöllä. Piiraan kun leikkasi halki, niin ihanat, maukkaat ja höyryävän kuumat tuoksut hörähtivät ilmoille. Pinaatti-purjokastike sopi erittäin hyvin lohen ja piirakan kanssa. Lohi oli kypsyysasteeltaan juuri oikeanlainen. Kokonaisuus vei kielen mennessään.

Lohi

Lohi pinaattikastikkeella ja linssipiirakalla.

Linssipiirakka

Linssipiirakka avattuna.

Ystäväni tilaama edullisimmasta päästä ollut kananrinta paahdettujen vihannesten ja tomaattikastikkeen kanssa ei pettänyt. Kana oli rapeaa pinnalta ja pehmeää sisältä. Kasvikset olivat juuri oikean kypsyisiä ja niissä oli vielä purupintaa jäljellä. Tomaattikastike olisi kaivannut hieman enemmän mausteita. Hyvä kokonaisuus ja juuri sitä mitä odotti.

Kananrinta

Kananrinta grillatuilla vihanneksilla.

Jälkiruoaksi tilasin valkosuklaakermaa paahdetuilla kaurahiutaleilla ja karpalohillolla. Sekin oli herkullinen, mutta ei yltänyt samalla tasolle alku-ja pääruokien kanssa. Kokonaisuus oli hieman liian tuhti ja kermainen, valkosuklaa ja paahdettu kaura ei oikein kompannut yhteen.

Ystäväni lämmin ja pehmeä leipävanukas oli hyvä päätös aterialle. Kauniisti asetellulla lautasella leipävanukkaan kanssa oli pieniä vadelmajäädykepalloja, karamellikastiketta ja hedelmäpaloja. Lämpöisen ja kylmän yhdistelmä toimi ja mikään tällä lautasella ei ollut turhaa; Kaikki ainekset oli selvästi tarkkaan mietitty.

Valkosuklaakermaa

Valkosuklaa kermavaahtoa ja paahdettua kauraa.

Leipävanukas

Leipävanukasta vadelmajäädykkeellä ja karamellikastikkeella

Ravintola ja sen ruokien kokonaisuus teki erittäin suuren vaikutuksen. Hinnat ovat perin huokeat tässä viihtyisässä, mutta ei liian keimailevassa ruokaravintolassa, jossa ruokiin ja niiden raaka-aineisiin näytetään todella paneutuvan. Sain ensiluokkaista palvelua, ja vaikka ruokien tulo kestikin, niin jokainen korkeatasoisia ravintoloita läpikäynyt tietää, että hyvää kannattaa odottaa. Eli puolentunnin odottelu on vielä hyväksyttävää. Odotellessa voi vaikka siemailla aperitiiveja, joita ravintolan hyvin varusteltu baari tarjoaa. Rataskaevu 16 on yksi ehdottomista suosikkipaikoistani Tallinnassa, ja voin suositella sitä lämpimästi eteenpäin hyvän ruoan ystäville.

Rataskaevu 16 ulkolista

Suosittelen Rataskaevu 16:a kaikille hyvän ruoan ystäville.

Kokonaisarvio 5/5 = *****