- Belinskogo 5, Pietari - Saint Petersburg, Russia
- Tel +7 (812) 640-16-16
Pietariin on ilmestynyt hyviä ruokaravintoloita kuin sieniä sateella aivan viime vuosina. Ensimmäisen kerran kävin Pietarissa kolme vuotta sitten ja tuossakin ajassa on kaupungin ravintolamaailma on laajentunut merkittävästi. Moni suomalainen onkin löytänyt Pietarin, joka hurmaa kauniilla ja historiallisilla rakennuksillaan, edullisilla ostospaikoillaan, kulttuurillaan ja ravintoloillaan. Helppoa ja halpaa onkin ostaa juna- tai bussilippu ja porhaltaa Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttuun Pietariin. Ainoastaan viisumi tulee hankkia etukäteen, mutta jo yhden matkan jälkeen voi hankkia itselleen monikerta-viisumin, jolla voi tehdä useita matkoja Venäjälle. Se tuleekin kaikkein halvimmaksi, jos tekee jo kaksi matkaa vuoden sisään Pietariin.
Pryanosti & Radosti oli kuin viihtyisä olohuone lähellä Belinskin siltaa. Ravintolaan oli lyhyt kävelymatka myös Verikirkolta. Pryanosti & Radosti oli oikeastaan monimuotoinen ravintolakompleksi, jossa voi viettää rauhallisen bisneslounaan, romanttisen illallisen tai viettää iltaa ystäväporukan kanssa. Kerroksia oli kaksi ja useita eri ravintolasaleja. Tarjoilijan saattaessa meitä yläkertaan törmäsin portaikossa onnenpyörään, jonka viisari pysähtyi onnea tuottavan lauseen kohdalle – tietenkin.
Otin alkuruoaksi georgialaista kveli-juusto salaattia, johon oli sekoitettu basilikaa ja tomaattia. Se toimi hyvänä ruokahalun herättäjänä ja tuntui samalla virkistävältä koko päivän museoissa ja kirkoissa ravaamisen jälkeen. Georgilainen kveli-juusto on hieman samantyyppinen kuin feta-juusto. Puolisolle maistui alkuruoaksi perinteinen venäläinen salaatti, jossa oli kananmunaa, herneitä, kinkkua, perunaa, suolakurkkua ja majoneesia. Palvelu oli ystävällistä, ammattitaitoista ja samalla miellyttävän rentoa. Saimme palvelua englanniksi ja myös kuvitetut ruokalistat sai englanniksi. Menu oli laaja ja ruokia oli eurooppalaisesta, itä-eurooppalaisesta, venäläisestä ja aasialaisesta keittiöstä. Raaka-aineet olivat tuoreita ja ruoat valmistettiin alusta asti.
Puntaroin pitkään pääruokavaihtoehtoja. Halusin ehdottomasti kalaa, koska olin saanut kaikkialla Pietarissa todella hyviä ja tuoreita kalaruokia. Tarjoilijan suosituksesta päädyin tilaamaan doradoa eli kultaotsa-ahventa, joka oli kerrassaan mainio uutuus itselleni. Dorado eli kultaotsa-ahven tarjoiltiin kvinoa risoton, kurkkutartar-kastikkeen ja herneversojen kanssa. Lopputulos oli pehmeä, kermainen ja herkullinen. Tarjoilija kertoi sen olevan eräitä ravintolan suosikkiannoksia. Enkä yhtään ihmettele.
Illallisseurani kiinnostui possupihveistä ja tilasikin niitä saman tien kolme annosta, jossa jokaisessa oli kaksi pientä pihviä. Liha oli marinoitu tenderloin-kastikkeessa ja se tarjoiltiin salsan ja grillattujen kasvisten kera. Possupihvien kanssa sopi hyvin talon omat ranskalaiset, jotka olivat rapeita ja kokeilemisen arvoisia. Pääruoat tuotiin eri aikaan – tästä pieni miinus, vaikka se tuntuikin olevan yleinen tapa Pietarissa. Juomasuositukset, joita tarjoilija suositteli olivat asiantuntevia, ja juoma sekä ruoka sopivat hyvin yhteen.
Vessoissa oli lämmitetyt puuvillapyyhkeet, jotka huomasin olevan useissa vähänkin parempitasoisissa paikoissa. Ravintolan sisustuksessa oli hassuja yksityiskohtia, kuten riippukeinu ja ikkunaan ripustettu vanha fillari. Ravintolassa oli erilaisia saleja, joissa oli hieman toisistaan poikkeavat sisustukset. Ravintolan ensimmäinen kerros sopi myös liikuntaesteiselle. Tosin en tiedä pääseekö leveimmillä sähköpyörätuoleilla sisään, eikä inva-wc:tä löytynyt. Tunnelma oli kuitenkin hyvä ja sitä loi ennenkaikkea lämmin ja ystävällinen palvelu, josta mielellään maksoi Pietarissa yleisen tippikäytännön mukaisen tipin. Tänne voisin tulla toistekin.
Kokonaisarvio **** = 4/5 p.