• Tamozennyi pereulok 2, Saint Petersburg
  • Tel 3278977

Keväällä mietin, minne lähtisin juhannuksen jälkeisenä viikkona. Mahdollisuus oli vain muutaman päivän lomaan. Halusin kokea jotakin erilaista ja eksoottista – edullisesti. Hmm, tätä täytyi miettiä. Uutiset pauhasivat Venäjästä ja sen mahdollisesta uhasta. Toisaalta olin kuullut positiivisia kaikuja niiltä, jotka itse siellä olivat käyneet. Olinhan käynyt siellä pikkutyttönä Neuvostoliiton aikaan. Muistoihini oli jäänyt jonkinlainen ankeus. Välähdys silloisesta matka-muisto myymälästä, jossa oli loputon rivi maatuska-nukkeja, mustasta banaanista, joka tarjoiltiin erikoisuutena hotellin ravintolassa ja kummallisista vessoista, joissa ei ollut ovia.

Pectopah sisustus

Ravintola Pectopahissa oli valkoiset liinat pöydissä.

Päätin nopeasti ottaa neljän yön laivamatkan Pietariin. Se on siitä kätevä, ettei viisumia tarvita. Otin vaatimattoman b-luokan hytin, ja kaikki buffet-ruoat laivalla. Hotelliksi valikoitui parempitasoinen Sokos-hotelli Vasilin saarella. Hotelli oli suomalaiselle sopiva, koska esimerkiksi aamiaisella ruokien nimet lukivat myös suomeksi. Hotellin huoneet olivat hyvin varustellut, ja hotellin oma spa-osasto kahdeksan eri saunan kera oli verraton. Itse asiassa niin mukava, että aika kului siivillä, ja vaikka aikomus oli aterioida ensimmäisenä iltana kehutussa georgialaisravintolassa toisella puolella Vasilin saarta. Kun lopetin kylpemisen, oli jo niin myöhä, että oli pakko miettiä ratkaisua läheltä. Halusin venäläistä ruokaa, kun kerran Pietarissa oltiin. Apuun tuli ”Top 10 Pietari”-vihkonen, josta löytyi Pectopah eli Ravintola niminen ravintola läheltä hotelliani. Suuntasin siis sinne.

Pectopah sali

Pectopah eli Ravintola niminen ravintola, sijaitsee Vasilin saarella.

Pectopahissa oli valkoiset liinat, ja hienostuneen oloinen sisustus. Minut otti vastaan miellyttävä nuorehko venäläinen mies, joka osasi hyvin puhua myös englantia. Myöhemmin selvisi, että hän oli myös ravintolan omistaja. Olin alkoholittomalla linjalla, ja oikeastaan se oli ihan kivaa, koska silloin tutustuu kaikkiin muihin juomiin vieraassa maassa, ja niitähän Venäjällä riittää. Tarjoilija suositteli karpalomehua ruokajuomaksi, ja sehän sopi mainiosti venäläisten herkkujen kera.

Alkupalapöytä

Alkupalapöytä sisälsi erilaisia venäläisiä kylmiä herkkuja.

Alkuun tilasin venäläisen alkupalapöydän, joka sisälsi perunasalaattia, kahta erilaista pikkukalaa, erilaisia kaalipohjaisia salaatteja, vihreää salaattia ja erilaisia kastikkeita sekä tietenkin suolakurkkuja. Karpalomehua kaadettiin lasiin, sitä mukaa, kun se tyhjeni.

Pääruoaksi tilasin tarjoilijan suosituksena perinteisen uunissa haudutetun Shchi-keiton, joka tarjoiltiin ihanan lehtitaikinatyyppisen leivän ja runsaan smetanan kera. Shchi-keiton alkuperä juontaa aina 900-luvun alkupuolelle kaalin yleistymisen myötä. Keitto oli aivan ihana ja herkullinen. Tosin se kesti pitkään jäähtyä, koska se tarjoiltiin kuumassa saviruukussa. Leipä oli rasvainen ja tuhti – ei siis mikään laihduttajan välipala.

Shchi-keitto

Perinteinen Shchi-keitto, joka tarjoiltiin tuoreen lehtitaikina leipäsen kera.

Seuralainen tilasi perinteisen Seljanka-keiton, joka oli lihaan tehty. Se maistui myös herkulliselle, ja pitkään haudutetulle. Mukana tuli erittäin maukasta venäläistä tummaa leipää ja smetanaa. Seljankasta ei lihaa puuttunut, vaan sitä oli ehkä turhankin paljon. Lopputulos oli kuitenkin tasapainoinen.

Seljanka

Pectopahin liha-seljanka. Ruokajuomana toimi karpalomehu.

Miestarjoilija myi kuin huomaamatta minulle venäläisen kakkupalan ja teetä. Kakku oli turhan imelä ja kuivahko. Pidän yleensä raikkaammista jälkiruoista, varsinkin raskaiden alku- ja pääruokien jälkeen. Venäläiset vaikuttavan rakastavan erilaisia kakkuja ja leivoksia. Niitä näki joka puolella. Kaiken kaikkiaan Pectopah oli oikein miellyttävä, keskivertoa parempitasoinen venäläinen ravintola. Ainut negatiivinen asia oli radio, joka pauhasi jatkuvasti taustalla. Muuten palvelu pelasi loistavasti, ja voin suositella tätä ravintolaa muillekin venäläisen ruoan ystäville.

Jälkiruokakakku

Pietarilaiset rakastavat erilaisia kakkuja ja leivonnaisia.

Nevan ranta

Ulkona odotti upea auringonlasku Nevan rannassa.

Kokonaisarvio 4/5 p = ****