• Mikonkatu 15, 00100 Helsinki.
  • Tel +358 9 6981 225

Minun on tehnyt mieli tehdä Vapianosta juttua jo pitkään. Törmäsin kyseiseen, ihanan poikkeuksen tekevään ravintolaketjuun jo vuosi sitten, teini-ikäisen tyttäreni suosituksesta. Olin kävellyt pari kertaa uteliaana ohi ja ihastellut kesäisin pöydilläkin runsaana rehottavia ruukkubasilikoita. Mieleni teki maistaa tuoreista raaka-aineista tehtyjä herkkuja.

Vapianon tiskit

Vapianossa pääsee seuraamaan oman ruoan valmistumista avokeittiöissä.

Jokunen vuosi sitten Suomeenkin rantautunut Vapiano tekee poikkeuksen ravintolaketjujen maailmassa. Ensinnäkin konsepti on pitkälle hiottu ja yhden uuden Vapianon perustaminen ei ole ihan mikään pikku juttu. Sillä muutama vuosi sitten Taloussanomien (7.4.2011) tehtyä aiheesta juttua, selvisi että uuden Vapianon perustaminen maksaa kolme kertaa enemmän, kuin vastaava kotimainen free-flow-ravintola. Mutta mikä on free-flow-ravintola? Free-flow-ravintolassa ruoka haetaan itse erilaisilta tiskeiltä, esimerkiksi Vapianosta löytyy pasta-, pizza-, salaatti- ja jälkiruokatiski. Mitään pöytää ei avata, vaan ruoka leimataan kortille, ja vasta lähtiessä maksetaan kortin saldon mukaisesti. Pöytiin tarjoilua ei ole, mutta astiat tullaan keräämään pois.

Kun tulin ensimmäisen kerran Vapianoon kesti korttisysteemiin tottua. Kannattaa olla tarkkana kortin kanssa, sillä hukatessa kortin arvo on 75 euroa. Itse pidin alusta saakka Vapianon konseptista ja ilmapiiristä, joka on sangen letkeä ja rento. Myöskin tarkalle penninvenyttäjälle tämä on oiva paikka, koska täällä maksat vain siitä mitä syöt, esimerkiksi salaatin täytteissä on tarjolla eri annoskokoja 70 g, 140 g jne.

Rucolapizza

Rucolaparmesanpizza. Kuvassa näkyvän kortin kanssa saa olla tarkkana – hinta 75 euroa.

Tilasin tällä kertaa itselleni salaatin porkkanalla, kirsikkatomaatilla ja paistetuilla jättikatkaravuilla. Vaikka salaatti oli pieni, oli se suuri ainakin minulle, ja sai nälkäni kaikkoamaan. Jättikatkaravut rapsahtelivat mukavasti suussa. Liekö oman ruuan valmistumisen seuraaminen saanut sen maistumaan niin hyvälle? Salaatin kaverina tuli pari palaa tuoretta, vaaleaa leipää, joita dippailin oliiviöljyyn ja balsamicoon. Ystäväni tilasi itselleen rucola-parmesanpizzan, joka sekin oli ihan ok. Itse olen vaan sitä tekoa, että haluan pizzan yleensä mahdollisimman rasvaisena ja tuhtina. Eli itselläni ei tulisi mieleen tilata niin sanottuja ”rehupizzoja”, vaan pizzat pizzoina ja salaatit erikseen. Mutta kukin taaplaa tyylillään…

Jättikatkarapupizza

Jättikatkarapusalaatti maistui ja oli juuri sopivan kokoinen.

Meirami

Tuore ruukkumeirami sopii pastan ja salaatin mausteeksi.

Tykästyin alusta saakka myös yrttimaailmaan eli kaikissa pöydissä on tarjolla tuoreyrttejä, joita voi nyhtää suoraan ruukusta pizzoihin, salaatteihin ja pastoihin. Kuinka nerokasta! Tietysti myös oliiviöljyä, balsamicoa ja sekä chiliöljyä oli saatavilla. Sisustus on muutenkin mietitty hyvin tarkkaan, ja lopputulos oli onnistunut. Voit istua ikkunan vieressä korkeilla pystypöydillä ja katsella vilkkaalle kadulle ihmisvilinään tai mennä yläkertaan nauttimaan hieman rauhallisemmasta tunnelmasta. Baarin puolella oli mukavat sohvapöydät, joihin voi kuvitella itsensä istumaan sanomalehden ja latten kera.

Basilika

Erilaiset tuoreyrtit pöydissä ovat nerokas idea. Kuvassa tuore basilika.

Kaiken kaikkiaan Vapiano on onnistunut konseptissaan ja sen hinta-laatusuhde oli kerrassaan hyvä. Tästä paikasta ei todellakaan tule mieleen ketjuravintolat, ja vasta kolmannella kerralla kuulin sen olevan osa kansainvälistä ketjua. Olen jokaisella kerralla saanut ystävällistä palvelua. Tunnelma on kansainvälinen ja kokeissa löytyy eri kansallisuuksia, kaikki ovat silti puhuneet tähän mennessä kanssani Suomea. Sijainniltaan Vapiano on yksi Suomen parhaista, ja varsinkin kesäisin paikka kuhisee turisteja. Silloin joutuu todennäköisesti jonottamaan. Itse olen pistäytynyt Vapianossa sesonkien ja ruuhka-aikojen välillä, enkä ole joutunut odottamaan ruokaa koskaan liian kauan. Myös istumatilaa on joka kerta löytynyt ilman pöytävarausta, kuitenkin sesonkina sellainen kannattaa varmasti tehdä. Suosittelen ravintolaa pikaisen, mutta terveellisen ruoan ystävälle, joka osaa olla omatoiminen. Täysin esteetön ravintola ei ole, mutta ilmeisesti terassille pääsee kesäisin myös pyörätuolilla.

Vapiano baari

Baarin puolella voi siemailla latten nauttien samalla Helsingin ydinkeskustan tunnelmasta.

Ikkunanäkymä

Rautatieaseman lähellä sijaitseva Vapiano houkuttelee kesäisin turisteja.

Kokonaisarvio 4/5 p = ****