• Mannerheimintie 55
  • 00250 Helsinki
  • Tel +3589 241 4070
  • e-mail info@viisipennia.fi

Ravintola Viisi Penniä Tullinpuomin kohdalla on yksi vanhimmista edelleen toimivista krouveista Helsingissä. Krouvi on perustettu vuonna 1956. Samana vuonna, kun Suomessa oli yleislakko ja Urho Kaleva Kekkosesta tuli presidentti. Vuonna 2014 ravintola uudistettiin täysin ja nyt se on tyylikäs illallis/ajanviete-ravintola. Ravintola tarjoaa suomalaista ruokaa ja listalle on jätetty perinteisiä lista-aarteita kuten lihapullat ja pyttipannu. Paikka tarjoaa oivat puitteet mukavalle seurustelulle ja suomalaisia perinteitä arvostavalle fine-dining illalliselle. Yläkerta on rauhoitettu ruokailijoille, kun taas alakerrassa voi ottaa vähän rennommin ja siemailla olutta tai siideriä 160 eri merkin valikoimasta.

Ravintola Viisi Penniä

Ravintola koki muodonmuutoksen 2014

Paikka on sisustettu suomalaisuutta henkiväksi ja huomion kiinnittää suuret valokuvat entisaikojen suurista suomalaisurheilijoista, kuten Paavo Nurmesta ja muista olympia-tason urheilijoista. Suomalaisuutta on tuotu esiin kauniin tyylikkäästi mm. mustavalko-piirroksin. On ihastuttavaa, että täällä ei suomalaisuutta nolostella, vaan tuodaan se esiin elegantisti.

Suuret urheilijat

Paavo Nurmen ja muiden olympiatason urheilijoiden kuvat koristavat seiniä

Suomalainen puukko

Suomalaisuutta on tuotu esiin elegantein piirroksin. Tässä perinteinen suomalainen puukko.

Otin alkuruoaksi valkosipulikeiton. Maku oli erittäin maukas ja valkosipulinen, niin kuin pitääkin. Ystäväni otti mustikkamarinoidun lohitartarin, joka oli hieman erikoinen. Jos on ihastunut raa-an lohen makuun, niin annos voisi kolahtaa. Annoksen kokonaisuus oli hieman sekava. Ystäväni siitä piti, minä en.

Valkosipulikeitto

Valkosipulikeitto alkuruokana oli maukas ja aidoista raaka-aineista tehty.

Pääruoaksi tilasin blini-annoksen siianmädillä. Blini oli hieman ylipaistetun näköinen, mutta oikein hyvän makuinen. Täytteitä olisi saanut olla kupeissa enemmän. Tosin en kysynyt olisiko niitä saanut pyydettäessä samaan hintaan lisää. Ystäväni tilasi maissikananrintaa, rypälekastiketta ja basilikarisottoa. Annos oli mahtavan näköinen ja erittäin maukas. Annoskateus iski ja ajatus siitä, että tulen syömään ko. Annoksen vielä itsekin. Ruokajuomana nälkäiselle ruokailijalle sopi Karhun Kolmonen.

Maissikana

Maissikanaa, rypälekastiketta ja basilikarisottoa oli oikein mehevä annos.

Blini

Blini siianmädillä oli hieman tummanpuhuva, mutta hyvän makuinen.

Tarjoilu pelasi koko käyntimme ajan, vaikkakin se oli aika rennon oloista. Jäin vielä kaipaamaan talon leipää – Tämän hintaluokan ravintolaan se kuuluisi olennaisena osana. Leipä kuuluu myös suomalaiseen ruokaperinteeseen, niin kuin myös rieskat ja tumma leipä. Ravintola Viisi Penniä on kokenut komean muodonmuutoksen parempaan, mutta vielä yksityiskohdissa olisi hiomista. Kantasuomalaisena minua ilahdutti kuitenkin ruokien hyvä maku sekä laatu ja ravintolan suomalaisuutta henkivä miljöö. Näitä ei liikaa Helsingissä ole.

viisi penniä alakerta

Viiden Pennin alakerta sopii rentoon ruokailuun ja seurusteluun.

Kokonaisarvio **** = 4/5 p.