• Vaasankatu 9, 00500 Helsinki

Päädyimme sattumalta Vaasankadun kasvisravintola Soi Soihin lokakuisena iltana etsiessämme toista ravintolaa. Paikka näytti tyhjältä ja kello oli jo paljon, joten ajattelimme ottaa riskin ja piipahtaa sisään. Riskillä tarkoitan sitä, etten ollut kuullut koko paikasta mitään, enkä siis osannut odottaa myöskään mitään.

Soi Soin istuinsuojina toimivat räsymatot.

Soi Soin sisustus oli pelkistetty.

Hyvin karsittu sisustus toi mieleen ehkä jonkin menneen ajan maailman. Kalusteet näyttivät kirpputoreilta kerätyiltä, ja istuinsuojina toimivat räsymatot. Ruoka tilattiin korkealta tiskiltä, ja maksettiin myös etukäteen. Miespuolinen myyjä/kokki vaikutti hieman tylyhköltä, ja suositteli niin vankkaan sävyyn minulle seitan-annoksen, että pakkohan se oli suostua.

Ruokalistana toimi liitutaulu

Soi Soin ruokalista oli liitutaulu seinällä

Tilasin siis Sataman Seitan nimisen annoksen, jossa oli paistettua seitania, yrttiperunat ja salaattia sekä lisukkeina ayvaria ja coleslawta. Annos oli loistava. Hinta-laatusuhde oli sopiva ja itse sekasyöjänä yllätyin miten lihamainen seitan oli. Kaikki ainesosat täydensi toisiaan. Mieleeni tuli kovasti grilliruoka – tällaista voisi syödä aamuyön tunteinakin.

Sataman Seitan oli keittiön suositus

Sataman Seitanissa oli paistettua seitania, yrttiperunat, salaattia, coleslawta ja ayvaria.

Seitan on vehnän gluteenista valmistettu lihan korvike. Sillä on myös lihamainen rakenne, ja siihen saadaan hyvin makua marinoinnilla. Seitania voidaan tarvittaessa valmistaa ihan tavallisesta vehnäjauhostakin, mutta se on aikaavievä prosessi. Helpointa sitä on valmistaa vehnägluteenijauhoista. Kovin ravinteikasta se ei tosin ole, mutta sisältää paljon proteiinia ja hieman rautaa sekä kalsiumia.

Seitan-kebabissa oli seitania, salaattia, tomaattia, sipulia ja jalopenoja.

Seitan-kebab vei nälän.

Kaverini söi pitaleipäkebabin, jossa välissä oli vehnägluteenista valmistettua seitania, salaattia, tomaattia ja sipulia sekä jalopenoja. Välissä ollut seitan oli paistettu ja herkullisella kastikkeella sekä maustamisella sellaisenaan miedonmakuiseen seitaniin oli saatu hyvä maku. Kaverini tuli kylläiseksi annoksesta, vaikka häntä sen koko nälkäisenä aluksi mietityttikin.

Kaiken kaikkiaan Vaasankadulle maaliskuussa avattu Soi Soille on paikkansa, etenkin suositun Vegemestan poisjäännin jälkeen. Seitan-annokset maistuvat niin sekasyöjille, kuin kasvissyöjillekin. Palvelussa olisi parantamisen varaa – hieman hymyä ja ystävällistä henkeä lisää, kiitos. Plussana tietysti se, että henkilökunta puhui suomea, joka ei alle kympin paikoissa ole nykyään itsestään selvyys. Tämän paikan vahvuus on edulliset ja maukkaat kasvisruoka-annokset herkullisilla lisukkeilla.

Kokonaisarvio 4/5 = ****