Päätin syntymäpäivänäni nauttia illallista yhdessä Helsingin legendaarisimmista ravintoloista. Elite on toiminut ruokaravintolana vuodesta 1932. Paikan kanta-asiakkaina on aikoinaan ollut muun muassa näyttelijä Tauno Palo, Matti Pellonpää ja Mika Waltari. Tänä päivänäkin Elitessä viihtyy Suomen kulttuurieliitti. Sijainti Etu-Töölössä on oivallinen myös turisteille, joita sinne ajoittain eksyy.

Ravintolassa sattui samana iltana alkamaan Art goes Kapakka -tapahtuma ja sainkin koko aterian ajan nauttia kuuden eri aikuiskuoron vauhdikkaista esityksistä. Illan aloitti vapaaehtoiskuoro Arjen Laulu, jonka rempseän esityksen tahtiin ryhdyin tekemään tilausta. Seuraavaksi Eliten ravintolasalin keskellä esiintyi Kenkävaahto-kuoro, jonka esitys oli illan mieleenpainuvin. Pääosin Vironniemen päiväkodin aikuisten esityksestä huokui huumori ja kuravaipat sellaisella tunteella, että sitä jäi muistelemaan lämmöllä.

Elite noudattelee sisustuksessa klassista linjaa. Mukavuutta tuovat valkoiset pöytäliinat ja perinteiset kattaukset. Paikka henkii viime vuosituhannen tunnelmaa – ovella on portieeri, joka ottaa takin vastaan, jonka jälkeen hovimestari ohjaa pöytään.

Tartarpihvi

Alkuruoaksi söin tartarpihvin voissa paistetulla talon leivällä.

Alkuruoka: Tartarpihvi voissa paistetulla talon leivällä

Liha oli tuoretta ja mureaa. Tartarpihvi on raakaa revittyä lihaa, josta pihvi muotoillaan käsin. Lisukkeena oli perinteen tapaan kananmunan keltuainen, kaprista, punajuurta ja sipulia silputtuna. Kokemus oli oikein onnistunut ja sain kunnon proteiinipotkun.

Paistetut jättiravunpyrstöt

Paistettuja jättiravunpyrstöjä, lämmin parsasalaatti ja sitruuna-voikastiketta

Pääruoka: Paistettuja jättiravun pyrstöjä, lämmin parsasalaatti ja sitruuna-voikastiketta

Ravut oli rapsakoita ja meheviä. Parsasalaatti sopi mainiosti ravun alle, ja lopputulos maistui ravinteikkaan terveelliseltä. Sitruunakastike maustoi ne niin, että kaikki oli syötävä viimeistä palaa myöten.

Tässä vaiheessa kamerastani loppui akku ja jouduin turvautumaan kännykkäkameraan…

Mansikka-sitrushedelmäsalaattia-ja-sabayonkastiketta

Ihanan raikas mansikka-sitrushedelmäsalaatti sabayonkastikkeella.

Jälkiruoka: Mansikka-sitrushedelmäsalaattia ja sabayonkastiketta

Täydellinen lopetus aterialle. Sabayonkastike tasapainotti hieman happamia mansikoita ja sitrushedelmiä. Ei uskoisi että sokerista, kananmunan keltuaisesta ja valkoviinistä syntyy niin herkullinen kastike.  Sabayonkastike on oivallinen tämän tyyppisille jälkiruoille.

Vaikka olin täpötäynnä kolmen ruokalajin menusta, päätin kuitenkin tilata  jälkiruokateen, koska kuorot esiintyivät vielä. Olikin ihan viihdyttävää kuunnella hauskoja kuoroja kera vihreän haudutetun teen, joka tuli pannussa. Pienet suklaamakeiset tulivat kaupanpäälle.

Eliten teekattaus

Jälkiruokateet – Olin oikein tyytyväinen illan kokonaisuuteen.

Tarjoilu pelasi kaikin puolin ja ruokailuvälineistä oli turha etsiä tahroja, koska ne oli kiillotettu. Tarkempiin uteluihin ruokien sisällöstä osattiin myös vastata. Tarjoilijalla oli erittäin hyvä tietämys viineistä ja muista juomista.

Elite näytti ainakin tuona iltana parhaimman puolensa ja on hinta-laatusuhteeltaan eittämättä yksi Suomen parhaista ruokaravintoloista.

Kokonaisarvio ***** = 5/5